Bundesbank: Sustav bi trebao pratiti “lažne vijesti” o bankama

pixabay.com
Njemačka, ilustracija Foto: Pixabay.com

Lažne vijesti na društvenim mrežama mogle bi biti okidač za masovno podizanje štednje iz banaka, upozorio je guverner njemačke središnje banke Joachim Nagel, založivši se za praćenje objava, prenosi Hina.

“To bi supervizorima omogućilo da pravodobno utvrde prijeti li opasnost masovnog podizanja štednje”, rekao je Nagel.

Ako veliki broj štediša istodobno odluči povući štednju iz banke, to može, kako je rekao, u najgorem slučaju dovesti do njezine propasti.

“Masovno povlačenje pologa iz američkog Silicon Valley Banka (SVB) u ožujku ove godine pokazalo je da moramo moći brže reagirati. Objave na društvenim mrežama ubrzale su povlačenje novca iz SVB-a i postavlja se pitanje mogu li sličnu reakciju izazvati i lažne vijesti”, naglasio je njemački guverner.

Dodaje i da u Južnoj Koreji radna skupina bankovnog regulatora već sustavno prati objave na društvenim medijima i pravodobno će po njegovim riječima uočiti prve znakove da se nešto sprema.

“Trebali bismo razmotriti tu mogućnost i u Europi. Ne smijemo se opustiti, moramo sve dobro analizirati i fokusirati se na ‘mrtve kuteve’ u nadzoru”, zaključio je njemački guverner.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari