Japan planira potrošiti 33 milijarde dolara na mjere za borbu protiv inflacije

Pixabay.com
Novac, ilustracija Foto: Pixabay.com

Japanska vlada razmatra dati 33,37 milijardi dolara (pet trilijuna jena) za isplate kućanstvima s niskim prihodima i smanjiti porez na dohodak u sklopu paketa mjera za ublažavanje rastućih troškova koji pogađaju građane, rekla su tri vladina dužnosnika za Reuters.

Od toga će jednokratno smanjenje poreza na dohodak biti u vrijednosti od oko 200 dolara po osobi, a smanjenje boravišnog poreza u vrijednosti od 67 dolara, što će se provesti u lipnju 2024. godine.

Plan pomoći, o kojem će službeno odlučiti kabinet premijera Fumija Kishide 2. studenoga, također uključuje isplate kućanstvima s niskim primanjima, rekli su dužnosnici.

Porezni odbor vladajuće stranke raspravljat će o detaljima smanjenja poreza krajem godine, prenosi Reuters.

Zamjenik glavnog tajnika kabineta Hideki Murai rekao je novinarima da je upoznat s premijerovim komentarom da želi postići povećanje plaća koje će nadoknaditi povećanje cijena sljedeće godine.

Porezni prihodi su porasli ove godine, a Murai je rekao da premijer želi pronaći način da dio toga vrati javnosti kako bi podržao kućanstva.

“Premijer će dati službene i konkretne upute na sutrašnjem sastanku između dužnosnika vlade i vladajućeg bloka, koji će se oblikovati kroz raspravu vladajuće stranke na poreznoj komisiji”, rekao je Murai.

Inflacija, potaknuta rastućim cijenama sirovina, održala se iznad cilja središnje banke od dva posto više od godinu dana, opterećujući potrošnju za gospodarstvo koje se odgođeno oporavlja od COVID-19 pandemije.

Dok se rast plaća pokazao prespor da bi nadoknadio povećanje cijena, Kishida je najavio plan za vraćanje kućanstvima dijela očekivanog povećanja poreznih prihoda generiranih solidnim gospodarskim rastom.

Kishida bi trebao razgovarati o povećanju plaća s dužnosnicima automobilske industrije kada posjeti Japan Mobility Show u četvrtak, rekao je Murai.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari