Rast japanskog gospodarstva povećan u drugom tromjesečju

pixabay.com
Japan, mozaik, ilustracija Foto: Pixabay.com

Japansko gospodarstvo ubrzalo je rast u drugom tromjesečju, potpomognuto izvozom koji je nadoknadio slabu potrošnju kućanstava i kompanija, izvijestila je vlada Japana, prenosi Hina, blago snizivši prvu procjenu rasta.

U razdoblju od travnja do lipnja gospodarska aktivnost porasla je za 1,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećana za 0,7 posto. Nova procjena rasta niža je za 0,3 postotna boda, nego je vlada procijenila u kolovozu.

Poticaj rastu pružila je inozemna potražnja, iskazana u rastu izvoza na kvartalnoj razini za 3,1 posto. Kapitalna potrošnja smanjena je pak za jedan posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je bila poskočila za 1,4 posto.

Pala je i potrošnja kućanstava, prenosi Hina, i to za 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavila je japanska vlada.

Anualizirana stopa rasta, koja pokazuje koliko bi BDP porastao unatrag godinu dana da je u svakom tromjesečju rastao istim tempom na tromjesečnoj razini kao i u zadnja tri mjeseca, iznosila je u drugom tromjesečju 4,8 posto. U prvom kvartalu iznosila je 2,7 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari