Švicarsko gospodarstvo stagniralo u drugom tromjesečju nakon oporavka početkom godine

Foto: Gotta Be Worth It/Pexels

Švicarsko gospodarstvo stagniralo je u drugom tromjesečju, nakon oporavka na početku godine, budući da su smanjena ulaganja anulirala stabilnu osobnu potrošnju, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo gospodarstva (SECO), a prenosi Hina.

Bruto domaći proizvod (BDP) zadržao se na razini iz prva tri ovogodišnja mjeseca kada je uvećan za 0,9 posto, bez uključivanja sportskih manifestacija.

I uključivanje sportskih događanja, uz vezane aktivnosti rekreacije, ali i izvoza i uvoza usluga, pokazuje stagnaciju aktivnosti u razdoblju od travnja do lipnja i sporiji rast BDP-a u prva tri ovogodišnja mjeseca, za 0,3 posto.

Dodana vrijednost u industriji smanjila se u razdoblju od travnja do lipnja, a u uslužnom sektoru ponovo je bilježila iznadprosječni rast, pokazuju podaci ministarstva.

Osobna potrošnja porasla je za 0,4 posto, a državna je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca.

Investicije kompanija u opremu i softver smanjene su pak za 3,7 posto.

Izvoz robe pao je za 1,2 posto dok je izvoz usluga porastao za 2,6 posto. Najizrazitije se smanjio uvoz robe, za čak 7,2 posto, dok je uvoz usluga uvećan za 1,5 posto.

Na godišnjoj razini švicarsko gospodarstvo poraslo je u razdoblju od travnja do lipnja samo 0,5 posto, nakon 1,5-postotnog povećanja u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari