UBS apsorbira Credit Suisse, traži 10 milijardi dolara smanjenja troškova

wikimedia.org
Credit Suisse, Švicarska Foto: wikimedia.org via Hadi

Grupa UBS priopćila je da će u potpunosti apsorbirati banku Credit Suisse, dodajući da povećava svoje ambicije za uštedu troškova na više od 10 milijardi dolara u cijeloj grupi. Dugo očekivana objava o matičnoj banci Credit Suisse objavljena je zajedno s prvim izvješćem o zaradi UBS-a, objavio je Reuters, otkako je preuzeo svog posrnulog rivala.

Odluka dolazi unatoč reagiranjima koja će izazvati u Švicarskoj gdje bi moglo doći do gubitka tisuća radnih mjesta.

UBS je mogao odvojiti posao i plasirati ga u IPO, piše Reuters, ali je domaća banka solidno donosila profit za Credit Suisse, a prošle je godine bila jedini odjel u plusu.

“Naša analiza jasno pokazuje da je potpuna integracija najbolji ishod za UBS, naše dionike i švicarsko gospodarstvo”, rekao je izvršni direktor Sergio Ermotti. “Dva švicarska entiteta poslovat će odvojeno do planirane pravne integracije za 2024. godine, s postupnim prelaskom klijenata na UBS sustave za koji se očekuje da će biti dovršen 2025.”, dodao je Ermotti.

Predviđanje uštede od preko 10 milijardi dolara do kraja 2026. godine trebalo bi doći smanjenjem broja zaposlenih. Održavanje postojećih klijenata Credit Suissea smatra se ključnim za poslovanje UBS-a.

Credit Suisse je izvijestio o neto odljevu imovine od 39 milijardi švicarskih franaka (44,4 milijarde dolara) u drugom tromjesečju, naglašavajući da spašavanje nije uspjelo zaustaviti gubitak povjerenja u njegovu franšizu.

No, UBS je rekao da su se odljevi (odlazak klijenata) odvijali sporijim tempom u usporedbi s prethodnim kvartalima i da su u lipnju postali pozitivni. UBS-ovo globalno upravljanje imovinom izvijestilo je o neto novom novcu od 16 milijardi dolara, što je najviše u drugom tromjesečju u više od deset godina.

Spajanje banaka – i rizik i dobit

Brak s palim rivalom po nalogu švicarskih vlasti – prvo spajanje dviju globalno sistemski važnih banaka – stvorio je i prilike i rizike za UBS. Analitičari primjećuju da je UBS kupio Credit Suisse za malu cijenu – samo tri milijarde švicarskih franaka – dok je stekao veliku bazu imovine, dobre odnose s klijentima i talentirane zaposlenike. Dionice UBS-a stekle su oko 30 posto više na vrijednosti otkako je najavljeno preuzimanje i kreću se oko svojih najviših razina u 15 godina.

Istodobno, analitičari upozoravaju da složenost i ishitrena priroda dogovora donosi značajne rizike izvršenja budući da UBS mora agresivno otpuštati radna mjesta, smanjivati ​​operacije investicijskog bankarstva Credit Suisse i upravljati odljevima jer klijenti nastoje rasporediti rizik.

UBS je u drugom kvartalu zabilježio neto dobit od 29 milijardi dolara. Rezultati UBS-a za cijelu grupu uključuju samo jednomjesečnu zaradu Credit Suisse jer je posao sklopljen tek u lipnju. Velika zarada rezultat je ogromnog jednokratnog dobitka koji odražava kako su troškovi akvizicije bili daleko ispod vrijednosti Credit Suisse, i iznosio je nešto ispod konsenzusne procjene od 33,45 milijardi dolara iz ankete koju je provela banka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari