Što donosi prva objava podataka UBS, odnosno Credit Suissa?

WikiMedia
Credit Suisse, Foto: WikiMedia

Američka banka UBS bi trebala sutra, 31. kolovoza, objaviti svoje prvo izvješće o zaradi nakon brzopoteznog preuzimanja svog švicarskog rivala Credit Suisse, a ti podaci mogli bi dati novi pogled na ovo preuzimanje i unutarnje djelovanje novog bankarskog diva.

Osim brojki za drugo tromjesečje, piše Reuters, čije je objavljivanje kasnilo više od mjesec dana zbog složenosti dogovora, ulagači će proučavati sve dodatne informacije tražeći naznake o tome kako se odvija najveće spašavanje banaka od globalne financijske krize.

Analitičari očekuju da će UBS izvijestiti o neto dobiti od 33,45 milijardi dolara za drugo tromjesečje, prema anketi koju je provela švicarska banka. Ogromna brojka u velikoj mjeri odražava jednokratno povećanje dobiti nakon što je UBS kupio Credit Suisse za djelić njegove vrijednosti.

Razmjera štete kod Credit Suisse

UBS-ovi rezultati uključivat će zasebno objavljivanje za Credit Suisse, dajući detaljniji pregled njegovih problema, koje je UBS sada preuzeo. Podaci bi trebali pokazati razmjere štete nanesene ugledu Credit Suissea kod klijenata, a posebno njezinom oštećenom ogranku za upravljanje imovinom, nakon spašavanja banke, koje su tijekom jednog vikenda u ožujku organizirale švicarske vlasti. Credit Suisse je, piše Reuters, već najavio da očekuje veliki gubitak za 2023.

Ilustrirajući trajnu štetu povjerenju klijenata u banku, očekuje se da su se odljevi, odnosno broj klijenata koji izvlače novac, nastavili u travnju i lipnju, unatoč spašavanju. To će dodatno smanjiti imovinu kojom upravlja podružnica s 500 milijardi franaka na kraju ožujka.

Klijenti napuštaju UBS-u?, ilustracija; Foto: Pixabay.com

Klijenti napuštaju UBS?

Bogati klijenti imali su račune i kod UBS-a i kod Credit Suissea, a sada bi, kako piše Reuters, neki mogli odlučiti premjestiti dio svog novca negdje drugdje kako bi rasporedili rizik. U prethodnim kvartalima, UBS je izvijestio o značajnim priljevima jer je imao koristi od klijenata Credit Suisse koji su tražili sigurnije alternative. Sada kada su se banke spojile, ovaj učinak bi se mogao preokrenuti, kažu bankarski analitičari.

Jedan od njih, Benjamin Goy, analitičar Deutsche Bank, rekao je da očekuje odljeve do 100 milijardi švicarskih franaka tijekom vremena.

Mnogi bankovni promatrači čekaju da vide što UBS radi s “draguljem” Credit Suisse – svojim švicarskim ogrankom. Izdvajanje ili samo izdvajanje švicarskog poslovanja su opcije, kao i potpuna integracija, za koju je izvršni direktor UBS-a Sergio Ermotti rekao da je vjerojatna, ali nije popularna u Švicarskoj. Švicarski političari, koji vode kampanju za nacionalne izbore, izjasnili su se protiv takvog poteza, izražavajući zabrinutost da bi to rezultiralo ukidanjem tisuća radnih mjesta.

Analitičari navode da bi se UBS mogao oduprijeti ovom pritisku nakon što je izjavio da neće koristiti državna financijska jamstva koja su odobrena za sklapanje posla, oslobađajući tako porezne obveznike s udice.

Otpuštanje radnika

Prilikom najave preuzimanja u ožujku, UBS je rekao da očekuje uštedu troškova od više od osam milijardi dolara, od čega bi 75 posto došlo od smanjenja osoblja banke, koje je spajanjem naraslo na 120.000. Analitičari očekuju da će UBS otpustiti oko trećinu globalne radne snage kombinirane grupe, odnosno 30.000-35.000 radnih mjesta. Puna integracija domaćeg ogranka Credit Suisse mogla bi utjecati na do 10.000 radnih mjesta samo u Švicarskoj.

Sutrašnji rezultati trebali bi pokazati koliko se broj zaposlenih Credit Suissea, koji je krajem ožujka iznosio 48.000, već smanjio. Iako je većina dosadašnjih odlazaka osoblja bila dobrovoljna, bankari se pripremaju za valove otpuštanja.

Očekuje se da će UBS objaviti dodatne pojedinosti o zbirci neželjene imovine Credit Suisse, poznatoj kao sporedna jedinica, koja uključuje zajmove, naslijeđenu imovinu i strukturirane proizvode. Ali malo je informacija o ovoj jedinici i analitičari se nadaju da će saznati više o veličini ovog portfelja, koliko će vremena trebati da se zatvori i koji su troškovi povezani s tim.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari