Eurostat: BDP u euro zoni i EU porastao za 0,5 posto, Njemačka bilježi pad

Freepik.com
BDP, ilustracija Foto: Freepik.com

Preliminarne procjene za četvrto tromjesečje 2023. pokazale su da je sezonski prilagođen BDP ostao stabilan u eurozoni i u EU, u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, podaci su to Eurostata, statističkog ureda Europske unije.

Prema prvoj procjeni godišnjeg rasta za prošlu godinu, na temelju sezonski i kalendarski prilagođenih podataka za tromjesečja, BDP je porastao 0,5 posto u eurozoni i u EU. U trećem tromjesečju BDP je pao za 0,1 posto u oba područja.

Na godišnjoj razini, u usporedbi s četvrtim tromjesečjem 2022., BDP u eurozoni porastao je za 0,1 posto, a u EU za 0,2 posto. U prethodnom tromjesečju nije rastao u oba područja.

U Portugalu je zabilježen najveći rast BDP-a u četvrtom tromjesečju, prema podacima koji su dostupni za to tromjesečje, u odnosu na prethodno tromjesečje, i to za 0,8 posto.

Istodobno, Španjolska je imala rast BDP-a od 0,6 posto, a Belgija i Latvija su obje imale rast od 0,4 posto.

S druge strane, u Irskoj je zabilježen pad BDP-a u četvrtom tromjesečju lani za 0,7 posto. U Njemačkoj i Litvi BDP je manji za 0,3 posto. Iz godine u godinu stope rasta bile su pozitivne za šest zemalja, a negativne za pet, objavio je Eurostat.

Iz Eurostat ističu da se preliminarne procjene temelje na podacima koji nisu potpuni i da će nova procjena za četvrto tromjesečje 2023. biti objavljena 14. veljače 2024. godine.

Prema podacima Destatisa, njemački BDP blago se smanjio u četvrtom tromjesečju 2023. godine. Sezonski i kalendarski prilagođeni BDP bio je manji za 0,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je stagnirao.

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni BDP u četvrtom tromjesečju smanjio se za 0,2 posto, gotovo kao i u prethodna tri mjeseca. U cijeloj prošloj godini BDP je smanjen za 0,3 posto.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari