Novi podaci o BDP-u u Europi: Francuska jedva izbjegla recesiju u 2023.

pixabay.com
Pariz, Francuska Foto: Pixabay.com

Francuska je jedva izbjegla recesiju u drugoj polovici 2023., jer je izvoz kompenzirao slabiju potražnju, što daje nadu da eurozona također može izbjeći ovaj pad.

Bruto domaći proizvod (BDP) u drugom najvećem gospodarstvu u EU stagnirao je u četvrtom tromjesečju, uz pad investicija i potrošnje. To je u skladu s predviđanjima analitičara koje je anketirao Bloomberg.

“Francusko gospodarstvo održalo se u četvrtom tromjesečju, ali je domaća potražnja usporila – kako za potrošnju kućanstava i ulaganja tako i za poslovna ulaganja. Općenito, to sugerira da se gospodarstvo još uvijek bori u uvjetima strogih financijskih uvjeta. To također dodaje neke skromne negativne rizike našoj prognozi da će rast dobiti zamah u prvom kvartalu 2024. godine”, kaže ekonomistica Eleonora Mavroeidis.

Izvješće o BDP-u pokazalo je da je trgovina bila jedini pozitivan doprinos rastu u četvrtom tromjesečju 2023., jer je uvoz naglo pao. Za cijelu 2023., BDP je porastao za 0,9 posto, izvijestila je statistička agencija Insee.

Ipak, posebna publikacija je pokazala da je potrošačka potrošnja bila otporna u prosincu s porastom od 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec. Ekonomisti su očekivali stagnaciju nakon skoka od 0,6 posto u studenom.

Povjerenje potrošača pokazalo je privremene znakove poboljšanja. No, ne očekuje se da će se gospodarstvo Francuske brzo oporaviti tijekom 2024. jer se proizvođači tek sporo oporavljaju nakon dugotrajnog pada, a kućanstva i dalje osjećaju pritisak inflacije, čak i dok se ona povlači.

Studija statističke agencije Insee u prosincu pokazala je da će biti potrebno neuobičajeno oštro ubrzanje kako bi se ispunila prognoza rasta BDP-a od 1,4 posto, na kojoj se temelji proračun za 2024. godinu.

Predsjednik Francuske, Emanuel Macron se također suočava s političkim poteškoćama jer poljoprivrednici produžuju prosvjede tražeći od države veću potporu i manje birokracije.

Podaci za Francusku su prvi današnji podaci o BDP-u, u 20 članica EU, za koje analitičari smatraju da će potvrditi prvu recesiju od pandemije. No, ni to nije dovoljno, ocjenjuju, da se ubrza mogućnost smanjenja kamatnih stopa od strane Europske središnje banke (ESB).

Do kraja dana, navodi Bloomberg, trebali bi biti poznati i gospodarski rezultati ostalih EU država.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari