Francuska podigla procjenu ovogodišnje proizvodnje vina za 2,6 posto

Pixabay.com
Vino, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Francuska će ove godine proizvesti više vina no što se očekivalo, unatoč bolestima u ključnim regijama, poput Bordeauxa, izvijestilo je u petak ministarstvo poljoprivrede.

Berba grožđa u Francuskoj bliži se kraju i ministarstvo je podiglo procjenu ovogodišnje proizvodnje vina za 2,6 posto, na 47,2 milijuna hektolitara. To bi značilo da bi bila veća za dva posto nego lani, prenosi Hina.

Proizvodnja vina porasla je u mnogim regijama, uključujući Champagne gdje je težina grozdova dosegla rekordnu razinu, ali je pala u Bordeauxu, Languedoc-Roussillonu, na jugozapadu i jugoistoku Francuske, priopćilo je ministarstvo.

U Burgundiji proizvodnja se izjednačila s rekordnom 2018. godinom, posebice bijelog vina, a trebala bi biti dobra i u Beaujolaisu, unatoč olujama s tučom, procjenjuju.

U Bordeauxu sorte za bijela vina dobro se drže dok su sorte za crna vina u pojedinim područjima stradale u napadima plijesni pa će ukupna proizvodnja biti manja za 15 posto od prosjeka u razdoblju od 2018. do 2022. godine, objašnjavaju u ministarstvu.

Francuska bi tako trebala ponovo izbiti na prvo mjesto svjetske ljestvice u proizvodnji vina i istisnuti Italiju čije su vinograde poharali ekstremni vremenski uvjeti i gljivične bolesti.

Podsjećamo, međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV) objavila je u utorak procjenu prema kojoj bi svjetska proizvodnja vina u ovoj godini trebala pasti na najnižu razinu od 1961. godine.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari