Globalna proizvodnja vina na najnižoj razini od 1961. godine

Pixabay.com
Vino, ilustracija Foto: Pixabay.com

Loši vremenski uvjeti diljem svijeta vjerojatno će uzrokovati pad globalne proizvodnje vina ove godine, pa će biti na najnižoj razini u zadnjih šest desetljeća.

Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV) kaže da će proizvodnja vina diljem svijeta vjerojatno biti za oko sedam posto manja ove godine u odnosu na prošlu. Takav urod bio bi najlošiji od 1961. godine. OIV niske razine proizvodnje pripisuje lošem vremenu, uključujući mraz, obilne kiše i sušu.

“Savršena oluja na sjevernoj i južnoj hemisferi stvorila je ovu katastrofalnu situaciju”, rekao je voditelj statistike OIV-a, Giorgio Delgrosso, za BBC.

Analiza se temelji na informacijama iz zemalja koje predstavljaju 94 posto globalne proizvodnje drevnog napitka.

Proizvodnja vina pala je u gotovo svim zemljama Europske unije, koja čini preko 60 posto ukupne svjetske proizvodnje. Prinosi su pali za 14 posto u Španjolskoj i 12 posto u Italiji, gdje je suho vrijeme smanjilo ovogodišnju berbu grožđa. No, ostala je savršena u Francuskoj, što znači da je ta zemlja sada najveći svjetski proizvođač, pretekavši Italiju.

Situacija je bila sumorna i u drugim dijelovima svijeta, a posebno su pogođene zemlje južne hemisfere. Proizvođači su se suočili sa šokom u Čileu, najvećem proizvođaču vina na južnoj hemisferi, gdje su prinosi pali za 20 posto kao posljedica suša i šumskih požara. Žetva je bila slično loša u Australiji, gdje je proizvodnja pala za četvrtinu u odnosu na prošlu godinu.

Međutim, situacija je bila bolja u SAD-u, gdje je proizvodnja porasla za 12 posto u odnosu na 2022. godinu, prenosi BBC.

Iako je slaba globalna proizvodnja loša za cjelokupnu industriju, OIV napominje da bi pad globalne potražnje mogao značiti da cjelokupno tržište ostaje relativno uravnoteženo – izbjegavajući pad cijena.

“Kako se gospodarski rast u Kini usporava od 2018. godine, vidjeli smo značajan pad potrošnje i uvoza vina”, rekao je Delgrosso.

“Niska proizvodnja nije dobra vijest, ali niže razine potrošnje mogle bi pomoći u uravnoteženju cijena”, dodao je.

U kolovozu je francuska vlada objavila da će izdvojiti oko 200 milijuna eura za uništavanje viška zaliha vina dok se industrija bori prilagoditi padu potražnje.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari