Europsku uniju očekuje slabija proizvodnju vina

Pixabay.com
Smanjenja proizvodnja vina u EU, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Proizvodnja vina u Europskoj uniji vjerojatno će se ove godine smanjiti za šest posto, procijenila je Europska komisija, istaknuvši da su nepovoljne vremenske prilike naškodile berbi u Italiji i Španjolskoj.

EU bi ove godine trebao proizvesti približno 150 milijuna hektolitara vina. Podaci pokazuju smanjenje proizvodnje od 12 posto u Italiji i 14 posto u Španjolskoj.

Ekstremni vremenski uvjeti i gljivične bolesti poharali su ove godine vinograde u Italiji, koja će tako izgubiti status najvećeg svjetskog proizvođača vina, a Francuska će se nakon osam godina vratiti u sam vrh, procjenjuju u Bruxellesu.

Francusko ministarstvo poljoprivrede procijenilo je pak krajem prošlog tjedna da će se proizvodnja vina u Francuskoj ove godine zadržati na prošlogodišnjoj razini, piše Hina, i biti tri posto veća od petogodišnjeg prosjeka, koji iznosi 46 milijuna hektolitara, ali uz velike razlike među regijama.

Europska komisija predviđa i da će Francuska ove godine proizvesti 45 milijuna hektolitara vina, za jedan posto više nego lani.

Oporavak proizvodnje očekuje se i u Njemačkoj, uz procijenjenu stopu rasta od 16 posto, zahvaljujući dostatnoj opskrbi vodom. Gotovo istu stopu rasta proizvodnje trebao bi bilježiti i Portugal, koji također izviješćuje o dobroj kvaliteti grožđa.

Konzumacija vina, posebno crnog, trebala bi se pak ponovo smanjiti, za 1,5 posto, budući da se građani okreću drugim pićima, posebno pivu, i da je njihova kupovna moć smanjena, ističu u Komisiji.

Smanjena je i inozemna potražnja, “vjerojatno zbog slabljenja kupovne moći na nekim izvoznim tržištima” i solidnih zaliha, nakon rekordnog izvoza na pojedina tržišta u protekle dvije godine.   

“U sezoni 2023/2024. izvoz vina iz EU-a mogle bi poduprijeti niže cijene, iako bi paralelno mogla ojačati konkurencija vina proizvođača izvan EU-a u segmentu jeftinijih vina”, ističu u Komisiji.

Zato prognoziraju stagnaciju izvoza u novoj sezoni, prenosi Hina, uz pozitivne rezultate u segmentu pjenušaca. Uvoz bi se pak trebao ponovo smanjiti, za 4,3 posto i za 18 posto u odnosu na petogodišnji prosjek, na šest milijuna hektolitara.

Jedan odgovor

  1. Ovo nikako nije dobra vijest. Osobno kao okorjeli vinopija ovakve informacije dočekujem sa gnušanjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari