Francuski vinari očekuju slabiju godinu

Pixabay.com
Vinograd, Champagne, Francuska Foto: Pixabay.com

Proizvodnja vina u Francuskoj smanjit će se ove godine za dva posto, procijenilo je ministarstvo poljoprivrede Francuske, uz neujednačene rezultate po vinogradarskim regijama, s obzirom na gljivičnu bolest, ali i netipične vremenske prilike.

Francuska bi ove godine trebala proizvesti gotovo 45 milijuna hektolitara vina, prenosi Hina, u okviru preliminarno procijenjenog raspona od 44 do 47 milijuna hektolitara, što bi bilo nešto iznad prosjeka zadnjih pet berbi, objavilo je resorno ministarstvo.

„Međutim, situacija se razlikuje od vinograda do vinograda. Na potencijal berbe utječe pojava plijesni u Bordeauxu i na jugozapadu, te suša u Languedocu i Roussillionu”, ističu u ministarstvu. U drugim regijama situacija je povoljnija, unatoč bolesti koja napada vinograde, odnosno sivoj plijesni.

Ministarstvo predviđa i pad proizvodnje vina u Bordeauxu za devet posto u odnosu na 2022. godinu i za 17 posto u odnosu na prosjek u zadnjih pet berbi. Na jugozapadu trebala bi se smanjiti za šest odnosno 18 posto.

U Champagneu su pak povoljne vremenske prilike pomogle zdravim grozdovima da dostignu rekordnu težinu, uz proizvodni potencijal 24 posto iznad prosjeka.

Visoke temperature u proteklim tjednima omogućile su raniju berbu grožđa u većini proizvodnih regija, napominju u ministarstvu.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari