Revizori: EU podbacila i u zaštiti okoliša i u jačanju konkurentnosti vinarstva

Foto: Florent B./Pexels

Europska unija strogo regulira i podupire proizvodnju vina, ali je podbacila i u zaštiti okoliša i u jačanju konkurentnosti vinarstva, upozorio je Europski revizorski sud (ECA).

EU je vodeći svjetski proizvođač, potrošač i izvoznik vina, podsjeća revizorski sud, a u proizvodnji dominiraju Italija, Francuska i Španjolska, 80 posto udjela.

Bruxelles, javlja Hina, strogo regulira i podupire vinarstvo, naglašavaju revizori, napominjući da vinogradari dobivaju oko 500 milijuna eura godišnje za restrukturiranje vinograda i za konkurentnost.

Mjera bi trebala osigurati uvjete za kontrolirani rast proizvodnog potencijala, uz maksimalno povećanje površine pod vinogradima za jedan posto godišnje, i sprečavanje prekomjerne opskrbe tržišta.

“Poticanje konkurentnosti vinskog sektora ključno je i posebno važno za EU, ali bi trebalo ići ruku pod ruku s poboljšanom ekološkom održivošću”, rekla je Joëlle Elvinger, autorica izvješća.

“U najmanju ruku možemo reći da su te mjere EU podbacile” na oba područja, zaključuje Elvinger.

Vinari ne koriste taj novac kako bi ublažili utjecaj poslovanja na okoliš i klimu, a u nekim slučajevima ulažu ga u prijelaz na sorte grožđa kojima treba više vode, zaključili su revizori.

“U EU vina mogu biti crvena, bijela i ružičasta, ali njihova proizvodnja rijetko je zelena”, smatraju revizori.

Komisija bi trebala jasnije definirati ciljeve konkurentnosti, ocijeniti njihovu provedbu i kreirati ambiciozniju zelenu politiku u vinarstvu, poručuju revizori.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari