Francuska će koristiti neoporezivu štednju za financiranje vojne industrije

Pixabay.com
Pariz, Francuska Foto: Pixabay.com

Francuska bi mogla usmjeriti neoporezivu štednju u financiranje vojne industrije, objavilo je ministarstvo financija, signaliziravši preusmjeravanje dijela novca iz urbanističkih i programa socijalnog stambenog zbrinjavanja.

Vlada je, piše Hina, u utorak kroz donji dom parlamenta “progurala” zakon o proračunu za iduću godinu, koristeći posebne ustavne ovlasti kako bi zaobišla glasovanje budući da nema potrebnu većinu.

Ta verzija prijedloga zakona o proračunu za 2024. uključuje i amandman koji otvara put upotrebi neoporezive štednje na posebnim računima za financiranje domaće vojne industrije.

Predsjednik Emmanuel Macron obvezao se povećati potrošnju na vojsku u idućim godinama, ukazujući na nužne reforme oružanih snaga s obzirom na nove prijetnje.

Štedni računi Livret A jako su popularni u Francuskoj budući da su oslobođeni poreza, uz uvjet da komercijalne banke prebacuju 60 posto od ukupno 400 milijardi eura štednje državnom zajmodavcu Caisse des Depots koji ga koristi za socijalno stanovanje i urbanističke projekte.

Štediše mogu položiti na Livret A račune do 23.000 eura, uz neoporezivu kamatu od tri posto, prema vladinoj uredbi. U bankama ih je trenutno otvoreno 55 milijuna.

Zbog pojačanog pritiska da se novac, uz stanovanje i urbanizam, uloži i u druge javne projekte, vlada je ove godine već predložila da se dio sredstava usmjeri u gradnju novih nuklearnih reaktora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari