Francuska pokreće inicijativu za određivanje minimalne cijene zrakoplovnih karata

Pixabay.com
Zrakoplovi, ilustracija Foto: Pixabay.com

Francuska će zatražiti potporu drugih zemalja EU za određivanje minimalne cijene letova u Europi kako bi se ublažio utjecaj zrakoplovnog sektora na intenziviranje klimatskih promjena, rekao je ministar prometa Clement Beaune.

Cilj je Francuske “potaknuti raspravu o poštenoj društvenoj i ekološkoj cijeni zrakoplovne karte”, objasnio je Beaune čije riječi prenosi Hina.

“To ne znači da bi cijene karata trebalo pomnožiti s deset. Zašto? Neki ljudi putuju zrakoplovom jednom u životu, nemaju puno novca. (Zrakoplov) je i sloboda, prijevozno sredstvo koje ne može biti rezervirano samo za bogate”, naglasio je francuski ministar.

Dužnosnici EU rekli su za Reuters da zemlje članice, uključujući Nizozemsku i Belgiju, načelno podržavaju tu ideju. Austrija je već predložila minimalnu cijenu, ali se suočila s pravnim poteškoćama u realizaciji, napomenuli su.

“Mislim da je to rasprava koju moramo voditi na razini EU-a”, rekao je Beaune.

Dobivanje šire potpore moglo bi se pokazati izazovnom zadaćom. Rasprave među europskim zemljama o porezima na zrakoplovno gorivo zapele su u slijepoj ulici jer se neke vlade protive mjerama koje bi mogle povećati cijene za birače uoči izbora za Europski parlament.

No, Beaune bi mogao naići na otpor i među zemljama EU, poglavito otočnim državama i turističkim regijama, koje se oslanjaju na zrakoplovni promet i niskobudžetne letove.

Određivanje minimalne cijene karte moglo bi pak negativno utjecati na poslovni model niskobudžetnih prijevoznika, poput Ryanaira, koji nudi iznimno niske cijene na nekim europskim rutama. Iz te tvrtke nisu željeli komentirati francusku inicijativu.

2 Odgovora

  1. Bravo za Francuze međutim čisto sumnjam da će im prijedlog proći s obzirom da niske cijene aviokarte ponekad ne pokriju troškove. A koliko sam uspjela popratiti francuska vlada planira povećati porez na letove iz Francuske kako bi financirala ulaganje u željeznice zbog ekološke tranzicije. Živi bili pa vidjeli!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari