Spor oko reforme tržišta struje, Njemačka i Francuska na suprotnim stranama

Foto: Pexels.com

Španjolska je iznijela novi prijedlog o reformi tržišta struje u EU, prema kojem bi državna potpora bila rezervirana samo za nove elektrane, a Komisija bi dobila ovlasti za izdavanje dozvola, pokazuje dokument koji prenosi Hina.

Članice EU trebale bi idući tjedan dogovoriti zajedničko stajalište o reformi europskog tržišta električne energije koja bi trebala osigurati stabilne cijene kroz sklapanje dugoročnijih ugovora o opskrbi, uz podršku države.

Reforma je podijelila Francusku i Njemačku koje se spore oko pozicije nuklearne energije.

Francuska tako planira još intenzivnije oslanjanje na nuklearnu energiju, koja je dugo podmirivala više od dvije trećine njihovih potreba za strujom. Njemačka je pak u travnju ugasila zadnji nuklearni reaktor i zagovara prioritet za obnovljive izvore energije.

Španjolska, trenutna predsjedateljica Unije, sastavila je proteklih mjeseci nekoliko kompromisnih prijedloga o reformi tržišta struje u EU, uključujući strože propise o subvencijama i provjere Bruxellesa narušavaju li one zajedničko tržište te interventne ovlasti za Komisiju.

Francuska odbija opciju strože kontrole državnih subvencija i podastrla je prijedlog koji predviđa izbacivanje zaštitnih mehanizama, a njezinu poziciju podržavaju i Hrvatska, Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija, izvijestio je Reuters.

Španjolska je u međuvremenu izašla s novim prijedlogom koji bi članicama EU dopuštao sklapanje ugovora o opskrbi uz podršku države samo s novim elektranama, doznaje Reuters iz pribavljenog dokumenta. To bi značilo da postojeće elektrane ne bi ispunjavale uvjete za subvencije, što bi potencijalno ograničilo Francusku u sklapanju ugovora sa sadašnjim nuklearkama.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari