Prihodi na europskom nogometnom tržištu dosegnuli 35,3 milijarde eura

Premier liga, ilustracija. Foto: Dom Leroy/Pexels

Prihodi na europskom klupskom nogometnom tržištu u sezoni 2022./2023. narasli su za 16 posto na 35,3 milijarde eura u odnosu na sezonu ranije, pokazalo je 33. godišnje Deloitteovo izvješće o nogometnim financijama.

U izvješću se naglašava i kako je u sezoni 2022./2023. održano zimsko Svjetsko klupsko prvenstvo koje organizira FIFA, prvo nakon sezone 2018./2019. na kojem se nisu primjenjivale mjere za suzbijanje širenja covida.

Prihodi u “velikih pet” europskih liga koje čine Premier Liga, Bundesliga, La Liga, Serie A i Liga 1 narasli su za 14 posto na ukupno 19,6 milijardi eura, kao rezultat porasta prihoda na dan utakmice, novih i boljih sponzorskih ugovora te iskorištavanja stadiona za druge događaje.

Premier liga ponovno je europski predvodnik u financijama. Konkretno, engleski klubovi ostvarili su sveukupni prihod od 6,1 milijardu funti, što je povećanje od 11 posto u odnosu na prethodnu godinu (5,5 milijardi funti).

U priopćenju stoji i da su u ovoj rekordnoj sezoni prihodi Premier lige prvi put premašili iznos od šest milijardi funti, zahvaljujući primarno porastu prihoda na dan utakmice od 14 posto (867 milijuna funti).

Osim toga, ostvaren je novi rekord kad je riječ o posjećenosti utakmica Premier lige, što je rezultiralo povećanjem komercijalnih prihoda od 221 milijuna na dvije milijarde funti, kao i porastom prihoda od televizijskih prijenosa od devet posto na 3,2 milijarde funti u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći proporcionalni rast prihoda od 22 posto zabilježili su klubovi iz Bundeslige i Serie A.

Deloitteova analiza uključuje i podatke o klubovima u Women’s Super League (WSL), najvišem rangu ženskog nogometa u Engleskoj.

Oni su ostvarili sveukupne prihode od 48 milijuna funti, što je 50 posto više nego u sezoni 2021./2022.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari