Europsko prvenstvo Njemačkoj će donijeti dvije milijarde eura dodatnih prihoda

Europsko prvenstvo, Foto: Wikimedia Commons

Europsko prvenstvo u nogometu Njemačkoj će donijeti značajne kratkoročne ekonomske koristi, posebno u sektorima turizma, ugostiteljstva, transporta, maloprodaje i usluga, pri čemu će uprihodovati više od dvije milijarde eura, izračun je analitičara platforme za trgovanje Freedom24.

“Očekuje se da će najveće gospodarstvo Europe ove godine rasti za oko 0,3 posto, što je sporije u usporedbi s drugim velikim industrijaliziranim zemljama, no prvenstvo bi moglo pružiti kratkoročni poticaj sektorima povezanim s turizmom i uslugama. Njemačkoj se procjenjuje više od dvije milijarde eura prihoda, pri čemu će turizam i ugostiteljstvo vjerojatno najviše doprinijeti”, ističe se u analizi čije najzanimljivije dijelove prenosi Hina.

Navodi se i da nogometno natjecanje europskih reprezentacija može imati pozitivan psihološki i neizravan učinak na njemačko gospodarstvo.

Takvi događaji, naime, mogu poboljšati nacionalni osjećaj i unaprijediti imidž zemlje domaćina. Uspješno Europsko prvenstvo, kako u sportskom smislu, tako i u organizacijskom, može povećati atraktivnost destinacije, smatraju spomenuti analitičari.

Tome u prilog idu i podaci prema kojima prihodi od UEFA-inog Europskog prvenstva pokazuju konstantni rast.

Tako je 1992. godine na prvenstvu u Švedskoj dodatni prihod iznosio 40,9 milijuna eura, 1996. u Engleskoj su porasli na 147,3 milijuna eura, dok su 2008., uz domaćinstvo Švicarske i Austrije, dosegnuli 1,35 milijardi eura.

Na nogometnoj smotri u Francuskoj 2016. godine dodatni prihodi bili su 1,92 milijarde eura, a na Euru 2021., unatoč pandemiji, 1,9 milijardi eura.

11 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari