DZS izdvojio zanimljive podatke o našim protivnicima na Euru: Iz Njemačke smo uvezli 14,3 milijuna litara piva

Pixabay.com
Nogomet, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Ovog lipnja i srpnja svi će pozorno pratiti 17. Europsko prvenstvo u nogometu koje se održava u Njemačkoj, zemlji koja je vrlo popularna među stanovnicima Hrvatske.

Prema Državnom zavodu za statistiku (DZS), lani je na višednevnim privatnim putovanjima u Njemačkoj bilo 16.290 domaćih turista, a poznato je i da njihovi turisti često ljetuju kod nas.

Hrvatski navijači koji su imali dovoljno sreće da otputuju u Njemačku uživat će u popularnim pivima koja se proizvode u toj zemlje, ali i oni koji nisu mogli otići na Euro moći će okusiti dio ponude. Naime, prošle godine je Hrvatska uvezla čak 14,3 milijuna litara piva iz Njemačke.

Vatreni prvu utakmicu igraju protiv Španjolske i neće im biti lako. Brojčano su itekako nadmoćni, kad se uzme u obzir da prema Eurostatovim podacima za 2023. Španjolska ima 48,1 milijuna stanovnika.

Drugi protivnik su nam Albanci, kojih je prema Popisu 2021. u RH bilo 13.817. Utakmica će zasigurno biti napeta, a kako bi mogli što bolje uživati mnogi će vjerojatno imati razne grickalice na raspolaganju. Prošle godine smo uvezli 5.612,8 tona kikirikija, 8.215,8 tona suncokretovih sjemenki te 900 tona prženih badema i pistacija.

Jedna od bitnih utakmica bit će protiv Italije, a u Hrvatskoj je prema Popisu 2021. bilo 12.890 stanovnika kojima je materinski jezik talijanski. Ako ih pobijedimo, možemo proslaviti tanjurom tjestenine.

Koliko Hrvati vole tjesteninu pokazuje podatak da smo u 2022. pojeli prosječno 6,5 kilograma tjestenine po članu kućanstva, pokazali su podaci DZS-a.

40 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari