Nogometne kriptovalute uoči Eura dosegnule vrijednost od milijardu eura

Hina/Epa
Nogometni turnir UEFA EURO 2024. održat će se u Njemačkoj, Foto: Hina/Epa/Christopher Neundorf

Dok se nogometna groznica razvija za velike turnire u Europi i Americi, mali, ali užurbani dio kriptoverzuma zauzima središnje mjesto tokeni navijača.

Nije riječ o prosječnoj digitalnoj imovini, već o tokenima koje izdaju nacionalne momčadi ili pojedinačni klubovi i na taj način navijačima osiguravaju specifičan način suradnje sa svojim momčadima.

Aktivnost u tokenima, povezanim s reprezentacijama koje sudjeluju povećala se uoči Europskog nogometnog prvenstva, koje počinje u petak, i Copa Americe u Sjevernoj i Južnoj Americi koja starta tjedan dana kasnije.

Foto: GNK Dinamo

Tržišna vrijednost platforme kriptovaluta Chiliz, izvorne inačice blokovnog lanca Socios koji sadrži većinu velikih tokena obožavatelja, navodi Reuters, popela se na gotovo milijardu eura s oko 640 milijuna eura na početku godine i približava se razinama koje su dosegnute tijekom Svjetskog prvenstva 2022., prema podacima s CoinGecka.

Ukupna tržišna vrijednost kotiranih fan tokena iznosi oko 384 milijuna eura.

Ovo sportsko ljeto moglo bi biti ključni test za sektor navijačkih tokena koji je još uvijek u povoju, a koji obično nude pogodnosti kao što su ulasci na tombolu, rani pristup ulaznicama, popusti na robu ili šanse za glasanje o manjim odlukama kao što su pjesme s utakmice

Podržavatelji hvale tokene kao rijedak primjer kriptovalute koju se može koristiti u stvarnom svijetu, dok kritičari naglašavaju napetosti između navedene svrhe timskog angažmana i spekulativne, samim time i rizične, prirode imovine kojom se može trgovati.

Hrvatska i u tom svijetu ima svog predstavnika, a to je zagrebački Dinamo koji je suradnju s globalnom platformom za povezivanje klubova i navijača Socios.com započeo još 2021. godine.

Osim toga, može se pohvaliti i vlastitim Dinamo Zagreb fan tokenom koji navijačima daje priliku za interakciju s klubom, kao i pristup raznim zanimljivim sadržajima i mogućnostima.

Token aktualnih hrvatskih prvaka također je utemeljen na platformi Chillz.

19 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari