Kripto tržište gubi vrijednost, već smanjeno za 400 milijardi dolara zbog rasprodaje bitcoina

pixabay.com
Bitcoin, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Bitcoin je dodatno kliznuo u srijedu, nakratko ispod granice od 61.000 dolara, nastavljajući rasprodaju koja je započela nakon što je ta kriptovaluta prošli tjedan dosegla najvišu razinu svih vremena.

Oko 03:38 ujutro po istočnom vremenu, bitcoin se vratio na nešto više od 62.900 dolara, što je pad od oko 2,5 posto u odnosu na prethodna 24 sata, prema podacima CoinDeska.

Bitcoin je imao sjajan uspjeh i porastao je za 124 posto u prošloj godini. Najveća svjetska kriptovaluta prošlog je tjedna dosegla rekordnu vrijednost na skoro 73.800 dolara. Cijenu kriptovalute poduprlo je pokretanje promptnih fondova kojima se trgovalo na burzi bitcoina u SAD-u u siječnju, kao i nadolazeći halving — (prepolovljavanje) događaj napisan u kodu bitcoina, koji učinkovito usporava ponudu digitalnog novčića na tržištu.

Vrijednost svih postojećih digitalnih kovanica pala je od najveće vrijednosti bitcoina svih vremena – za 210 milijardi dolara do srijede ujutro, prema podacima Coinmarketcapa.

Cijelo tržište kriptovaluta izgubilo je oko 400 milijardi dolara vrijednosti od rekordne vrijednosti bitcoina svih vremena, kao i drugih digitalnih valuta kao što su ether i Solana, koji su također pali.
Podaci iz CryptoQuant pokazuju veliki skok kratkoročnih vlasnika koji su prodali svoje bitcoine uz dobit 12. ožujka.

“Vidjeli smo povlačenje od 20-30 posto na prethodnim bikovskim tržištima Bitcoina kao normalnu pojavu kada se stvari počnu zagrijavati. I definitivno smo tijekom prošlog tjedna imali mnogo znakova da su se stvari poprilično zahuktale,” rekao je za CNBC Vijay Ayyar, potpredsjednik za međunarodna tržišta i rast u kripto burzi CoinDCX.

Bitcoin pao za oko 10.000 dolara s rekordne razine

Određeni zamah došao je iz bitcoin ETF-ova, koji su u ponedjeljak zabilježili ukupno 154,4 milijuna dolara neto odljeva, prema BitMEX Researchu. Bio je to prvi put da su ETF-ovi zabilježili neto odljeve od 1. ožujka.

Grayscale Bitcoin Trust ili GBTC zabilježio je 642,5 milijuna dolara odljeva, prema BitMEX Researchu, dok su drugi ETF-ovi bilježili skromne ili ravne priljeve.

GBTC je kritiziran zbog svojih naknada viših od prosjeka. Međutim, izvršni direktor Grayscalea Michael Sonnenshein rekao je ranije ovog tjedna za CNBC da upravitelj kripto fondova očekuje smanjenje naknada za svoj Grayscale Bitcoin Trust ETF u nadolazećim mjesecima. Ayyar je rekao da bi, ako bitcoin padne ispod praga od 60.000 dolara, kriptovaluta mogla dodatno oslabiti na razinu od 50.000 do 52.000 dolara.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari