Američki SEC odobrio bitcoin ETF-ove

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/19/U.S._Securities_and_Exchange_Commission_headquarters.JPG/2048px-U.S._Securities_and_Exchange_Commission_headquarters.JPG
Sjedište SEC-a, Washington, SAD, Foto: Wikimedia Commons/AgnosticPreachersKid

Američka Komisija za vrijednosne papire i burzu, kao regulatorno tijelo odobrilo je prve fondove kojima se trguje na burzi (ETF) uvrštene na burzu u SAD-u za praćenje bitcoina, što je prekretnica za najveću svjetsku kriptovalutu i širu kripto industriju.

Komisija je priopćila da je odobrila 11 zahtjeva, uključujući BlackRock, Ark Investments/21Shares, Fidelity, Invesco i VanEck, unatoč upozorenjima nekih dužnosnika i zagovornika ulagača da proizvodi su nosili rizike.

Očekuje se da će većina proizvoda početi trgovati već tijekom današnjeg dana, piše Reuters, čime je započela žestoka konkurencija za tržišni udio. Tvrtke očekuju nalet online oglašavanja i drugog marketinga. Neki izdavatelji, uključujući Bitwise i VanEck, već su objavili oglase koji promiču bitcoin kao ulaganje.

“To je prilično bez presedana, pa ćemo vidjeti kako funkcionira. Nikada nisam bio u situaciji da je deset istih ETF-ova pokrenuto na isti dan”, rekao je Steven McClurg, glavni investicijski direktor u Valkyrieu, čiji je ETF odobren.

ETF-ovi mijenjaju trgovanje s bitcoinom, nudeći ulagačima izloženost najvećoj svjetskoj kriptovaluti bez njezinog izravnog držanja. Oni pružaju veliki poticaj za kripto industriju opterećenu skandalima.

Analitičari Standard Chartereda ovaj su tjedan rekli da bi ETF-ovi mogli privući 50 do 100 milijardi dolara samo ove godine. Ostali analitičari procjenjuju da će priljevi biti bliži 55 milijardi dolara tijekom pet godina.

“Vjerovali smo da bitcoin može promijeniti svijet i bili smo i ostali uzbuđeni zbog mogućnosti demokratizacije pristupa ovoj imovini”, rekao je izvršni direktor Grayscalea Michael Sonnenshein.

Tržišna kapitalizacija bitcoina iznosila je više od 913 milijardi dolara tijekom jučerašnjeg dana, prema CoinGecku. U prosincu 2022. ukupna neto imovina američkih ETF-ova iznosila je 6,5 trilijuna dolara, prema Institutu investicijskih društava.

Bitcoin je posljednji put porastao za tri posto, na 47.300 američka dolara. Kriptovaluta je porasla više od 70 posto u posljednjih nekoliko mjeseci u iščekivanju ETF-a, a ovaj je tjedan dosegla najvišu razinu od ožujka 2022.godine, podsjeća Reuters.

Odobrenja dolaze dan nakon što je neovlaštena osoba objavila lažnu objavu na SEC-ovom računu na platformi društvenih medija X, u kojoj stoji da je agencija odobrila proizvode za trgovanje. Agencija je brzo dezavuirala i izbrisala objavu. Jučer je potvrđeno da SEC koordinira s policijom kako bi istražili incident.

Kriptovalute su stvorene kao alternativa fiat valutama – valutama koje je uspostavila i poduprla vlada kao što su američki dolar i euro – ali kriptovalute se uglavnom koriste kao spekulativna ulaganja zbog svoje volatilnosti. Zeleno svjetlo za ETF označava zaokret i za SEC, koji je ranije odbacio bitcoin ETF-ove zbog zabrinutosti da bi se njima moglo lako manipulirati.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari