SEC: Bitcoin ETF-ovi još nisu odobreni, istražujemo lažnu objavu na X računu

pixabay.com
Bitcoin, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Američka Komisija za vrijednosne papire i razmjenu (SEC), kao regulatorno tijelo za vrijednosne papire, priopćila je da je netko, u utorak, nakratko pristupio njegovom računu X na društvenim mrežama i objavio lažnu poruku u kojoj kaže da je odobrio fondove kojima se trguje na burzi (ETF) za bitcoin, što je potez koji kripto industrija željno iščekuje.

SEC je priopćio da još nije odobrila bitcoin ETF-ove i da je njihov račun na X, nakratko kompromitirala nepoznata strana te da je neovlašteni pristup je prekinut. Najavili su i suradnju s nadležnim istražnim tijelima kako bi istražili hakiranje i “povezano ponašanje”.

Društvena mreža X je također potvrdila da je račun SEC-a bio ugrožen, prenosi Reuters, i rekao da je to zbog toga što je “neidentificirana osoba” preuzela kontrolu nad telefonskim brojem povezanim s računom agencije preko treće strane.

Stranica društvenih medija koja je u vlasništvu Elona Muska, napomenula je i da SEC nije imao omogućenu dvofaktorsku autentifikaciju u trenutku kada je račun bio ugrožen i da do hakiranja nije došlo zbog bilo kakve povrede sustava X-a, pozivajući se na preliminarnu istragu.

U lažnoj objavi navodi se da je SEC dao odobrenje za bitcoin ETF-ove na svim registriranim nacionalnim burzama vrijednosnih papira i uključuje sliku koja navodno citira predsjednika SEC-a Garyja Genslera. Cijena bitcoina porasla je nakon ove objave koju su preuzeli Reuters i drugi mediji koji prate SEC-ov račun.

Objava je uslijedila u trenutku kada se očekivalo da će SEC odobriti seriju ETF-ova koji prate cijenu bitcoina, u potencijalnom prijelomnom trenutku za kripto industriju.

Izdavatelji su, kako prenosi Reuters, zabrinuti da bi SEC mogao odgoditi ili uskratiti odobrenje za spot bitcoin ETF-ove kao rezultat hakiranja.

Anthony Tu-Sekine, odvjetnik koji vodi skupinu za blockchain i kriptovalute u tvrtki Seward & Kissel u Washingtonu, rekao je da ne vjeruje da će incident promijeniti vjerojatnost odobrenja u ovoj kasnoj fazi.

Lažna objava na SEC-ovom X računu imala je najmanje milijun pregleda i bila je vidljiva oko 20 minuta. Cijena bitcoina skočila je na oko 48.000 američkih dolara zbog lažne objave, prije nego što je pala ispod 45.513 dolara, nakon što je SEC izbrisao i odbacio informacije.

SEC bi trebao donijeti odluku o zajedničkom prijedlogu Ark Investmentsa i 21Sharesa tijekom dana.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari