BlackRock prikupio 20 milijardi dolara i postao najveći svjetski kripto fond

Bitcoin, Foto: David McBee/Pexels

BlackRock Inc. iShares Bitcoin Trust postao je najveći svjetski fond za izvornu kriptovalutu, prikupivši gotovo 20 milijardi dolara ukupne imovine od uvrštavanja na američku burzu početkom godine.

Fond je u utorak držao 19,68 milijardi dolara tokena, skinuvši tako s trona Grayscale Bitcoin Trust od 19,65 milijardi dolara, pokazuju podaci Bloomberga.

Treći po veličini je Fidelity Investments s 11,1 milijardom dolara.

BlackRock i Fidelity Bitcoin ETF-ovi bili su među devet fondova koji su debitirali 11. siječnja, istog dana kada je više od desetljeća stari Grayscaleov investicijski fond pretvoren u ETF.

Bila je to prekretnica za kriptovalute, učinivši Bitcoin pristupačnijim ulagačima i potaknuvši rast tokena na rekordnih 73.798 dolara do ožujka.

iShares Bitcoin Trust privukao je najveći priljev od pokretanja, 16,5 milijardi dolara, dok su ulagači u istom razdoblju povukli 17,7 milijardi dolara iz fonda Grayscale.

Prošli tjedan Američka Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) iznenađujuće je dopustila ETF-ove za Ether, token koji je na drugom mjestu nakon Bitcoina po tržišnoj vrijednosti.

Grupa Bitcoin fondova s imovinom od 58,5 milijardi dolara, hvaljena je kao jedna od najuspješnijih novih ETF kategorija. Kritičari, međutim, tvrde da nestabilna digitalna imovina nije prikladna za široku primjenu, čak ni unutar ETF-ova.

4 Odgovora

  1. Zanimljive vijesti, mene zanima hoće li novac u skoroj budućnosti u potpunosti postati digitalan 🤔

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari