Ukupni iznos uložen u Bitcoin iznad trilijuna dolara, cijena mu dosegla 51.606 dolara

Pixabay.com
Bitcoin dosegao cijenu od 68.791 dolara, Foto: Pixabay.com

Ukupan iznos novca uložen u bitcoin premašio je u srijedu trilijun dolara prvi put od studenog 2021. jer su priljevi američkih promptnih fondova kojima se trguje na burzi bitcoina nastavili podržavati cijene.

Cijena Bitcoina dosegla je 51.606 dolara, što je najnovija najviša vrijednost u 25 mjeseci i porast od 4,1 posto na dan, podigavši tržišnu kapitalizaciju tokena na 1,005 bilijuna dolara prema cjenovnoj platformi Coingecko, prenosi Reuters.

Najviša tržišna kapitalizacija bitcoina svih vremena bila je 1,28 trilijuna dolara postignuta u studenom 2021. godine.

Najveća svjetska kriptovaluta porasla je oko 20 posto od početka veljače, što je već predviđeno za najveći mjesečni porast od listopada. Ulaganja u bitcoin čine više od polovice od 2,01 trilijuna dolara na ukupnom tržištu kriptovaluta koje uključuje ether i druge digitalne kovanice.

Tokovi kapitala u 11 američkih spot bitcoin ETF-ova porasli su na 1,64 milijarde dolara u tjednu do srijede, pokazuju podaci LSEG Lipper.

Prethodnih pet sesija trgovanja zabilježilo je priljev od 409 milijuna dolara za proizvode, koji su dobili regulatorno odobrenje i započeli s trgovanjem u siječnju.

“Hoće li se ovaj tempo održati, ostaje za vidjeti, ali u kriptovalutama cijena često pokreće protok. Moramo zamisliti da će, ako bude više dana poput zadnjih nekoliko, veliki priljevi biti nadoknađeni daljnjim rastom cijena bitcoina”, rekli su analitičari pružatelja kripto likvidnosti B2C2.

Dionice američkih kompanija za kriptovalute također su ojačale. Coinbase je porastao za sedam posto, dok su kripto rudari Riot Platforms i CleanSpark dobili gotovo devet odnosno 16 posto.

Bitcoin je u studenom 2021. dosegao najvišu vrijednost svih vremena od 69.000 dolara, prije nego što se borio veći dio 2022. i prvi dio 2023., opterećen monetarnim stezanjem od strane globalnih središnjih banaka i nizom velikih propadanja kripto kompanija.

Drugi po veličini token Ether, koji podupire mrežu ethereum, posljednji je put porastao za 4,1 posto na 2.742 dolara, što je najveća cijena od svibnja 2022.

4 Odgovora

  1. Sjećam se 2010.god kad sam prvi put čula za Bitcoin i kad sam imala mogućnost da za manje od 50€ kupim BTC. 14 godina poslije imam ptsp, preznojavam se noćima a na takvim greškama se nikako ne uči. E živote…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari