Američki bitcoin ETF-ovi bilježe trgovanje od 4,6 milijardi dolara u prvom danu

Pixabay.com
Burza bitcoina, Foto: Pixabay.com

Američki fondovi kojima se trguje na burzi bitcoina, ETF-ovi, doživjeli su trgovanje dionicama u vrijednosti od 4,6 milijardi dolara u prvom danu, prema podacima LSEG-a, nakon što je ETF-ove američki regulator odobrio sredinom tjedna.

Odobrenje ETF-ova označavaju prijelomni trenutak za industriju kriptovaluta koja će testirati može li digitalna imovina, koju mnogi stručnjaci još uvijek smatraju rizičnom, dobiti šire prihvaćanje kao ulaganje, prenosi Reuters.

Jedanaest promptnih bitcoin ETF-ova, uključujući BlackRockov iShares Bitcoin Trust, Grayscale Bitcoin Trust i ARK 21Shares Bitcoin ETF, između ostalih, započeli su s prvim trgovanjem u četvrtak, započevši žestoku konkurenciju za tržišni udio.

“Opseg trgovanja bio je relativno jak za nove ETF proizvode. Ali ovo je duža utrka od samo jednog dana trgovanja”, rekao je za Reuters, Todd Rosenbluth, strateg u VettaFi.

Grayscale, BlackRock i Fidelity dominirali su količinama trgovanja, pokazali su podaci LSEG-a.

Izvršni direktor Grayscalea, Michael Sonnenshein, rekao je da tvrtka planira podnijeti zahtjev za ETF s pokrivenim pozivom u nastojanju da omogući ulagačima da generiraju prihod od opcija na svom spot bitcoin proizvodu.

Pokretanje ETF-a podiglo je cijenu bitcoina na najvišu razinu od prosinca 2021. Zadnji put je porasla 0,77 posto na 46.303 američkih dolara, dok je cijena ethera, druge po veličini kriptovalute, porasla 2,79 posto na 2.597,95 dolara.

Ipak, neki očekuju da će odobreni ETF-ovi otvoriti put još inovativnijim kripto ETF-ovima, uključujući spot ether proizvode.

Dionice povezane s kriptovalutama prvotno su porasle u četvrtak, ali su do kraja dana zabilježile s pad, pri čemu su rudari bitcoina Riot Platforms i Marathon Digital pali za 15,8 odnosno 12,6 posto.

Bitcoin investitor Microstrategy pao je 5,2 posto, a kripto burza Coinbase za 6,7 posto. ProShares Bitcoin Strategy ETF, koji prati bitcoin futures, dobio je 0,44 posto.

Također, Circle Internet Financial, tvrtka koja stoji iza stablecoin USDC, rekla je da je podnijela zahtjev za inicijalnu javnu ponudu u SAD-u. Circle kontrolira izdavanje i upravljanje USDC-om, kriptovalutom vezanom za američki dolar.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari