Bitcoin poslije više od dvije godine dosegnuo razinu od 50 tisuća dolara

Pixabay.com
Bitcoin, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Bitcoin je dosegao razinu od 50.000 dolara prvi put u više od dvije godine jer je najveća svjetska kriptovaluta bila potaknuta očekivanjima smanjenja kamatnih stopa kasnije ove godine i prošlomjesečnim regulatornim odobrenjem za burzovno trgovanje u SAD-u sredstva namijenjena praćenju njegove cijene.

Kriptovaluta, koja je do sad imala rast od 16,3 posto tijekom ove godine, u ponedjeljak je dosegla najvišu vrijednost od 27. prosinca 2021., i to za 4,96 posto na dan, te je dosegao iznos od 49.899 američkih dolara, nakon što je oscilirao na razini od oko 50.000 dolara.

“50.000 dolara značajna je prekretnica za bitcoin nakon pokretanja promptnih ETF-ova prošlog mjeseca ne samo da nije uspjelo izazvati pomak iznad ove ključne psihološke razine, već je dovelo do rasprodaje od 20 posto,” rekao je Antoni Trenchev, suosnivač platforme za kripto pozajmice Nexo, prenosi Reuters.

Takozvane kripto dionice također su porasle u ponedjeljak, pa je tako burza Coinbase zabilježila rast od 4,9 posto, a kripto rudari Riot Platforms i Marathon Digital 10,8 posto odnosno 11,9 posto. Dionice softverske tvrtke MicroStrategy, koja je značajan kupac bitcoina, porasle su 10,2 posto.

Cijena ethera, druge najveće kriptovalute, porasla je 4,12 posto na 2.607,57 američkih dolara.

Globalni burzovni indeksi također su porasli u ponedjeljak, dok trgovci traže naznake kada bi američka središnja banka FED mogla početi snižavati kamatne stope. Analitičari i očekivanja financijskog tržišta ukazuju na svibanj kao potencijalni početak za smanjenje stopa ove godine.

Podsjećamo, Američko regulatorno tijelo za vrijednosne papire 10. siječnja 2024. godine odobrilo je prve američke spot bitcoin ETF-ove, prekretnicu za najveću svjetsku kriptovalutu i širu kripto industriju, koja je pokušavala iznijeti takav proizvod na tržište više od desetljeća.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari