Potpuno preokrenut trend u javnim nabavama: Cijena nije više primarni faktor odabira

Pixabay.com
Javna nabava, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Europski revizijski sud predstavio tematsko izvješće Suda – Manje tržišnog natjecanja za ugovore dodijeljene za radove, robu i usluge u desetogodišnjem razdoblju do 2021.

U utorak su u prostorijama Ministarstva gospodarstva članice Europskog revizorskog suda gđa Ivana Maletić i gđa Helga Berger predstavile su u tematsko izvješće Suda br. 28/2023: Javna nabava u EU-u – Manje tržišnog natjecanja za ugovore dodijeljene za radove, robu i usluge u desetogodišnjem razdoblju do 2021., objavljeno 4. prosinca 2023.
 
Uz predstavnike Uprave za trgovinu i politiku javne nabave Ministarstva gospodarstva, sastanku su prisustvovali i predstavnici Središnjeg ureda za središnju javnu nabavu, predstavnici Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave te predstavnici Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Smanjen broj postupaka sa samo jednim ponuditeljem

Na sastanku su prezentirane neke od zanimljivih informacija iz izvješća prema čijim podacima je Hrvatska jedna od tri države članice u kojoj se stopa postupaka sa samo jednim ponuditeljem smanjila u promatranom razdoblju (druge dvije zemlje su Malta i Slovačka): stopa postupaka sa samo jednim ponuditeljem gotovo se prepolovila s 48,6 posto u 2013. godini na 24,6 posto u 2021. godini prema analizi trendova Europskog revizorskog suda.

Udio postupaka u kojima nije bilo poziva na podnošenje ponuda smanjio se za oko dvije trećine s 39 posto u 2013. godini na približno 14 posto u 2021. godini. Ovim značajnim smanjenjem, Hrvatska je sada na 11. mjestu najboljih rezultata među EU-27 u 2021. godini.

Javne nabave u kojima cijena nije jedini odlučujući kriterij (strateška javna nabava) imaju udio od 96,4 posto u 2021. godini. Time je Hrvatska na vrhu ljestvice EU-27. Ovo je značajan uspjeh kada se uzme u obzir početna situacija, kada je 2013. godine Hrvatska započela s gotovo 100 posto dodijeljenih ugovora na temelju najniže ponude, priopćeno je nakon prezentacije.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari