AZTN proveo pretragu autoškola

ilustracija, foto: Antoni Shkraba/Pexels

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestila je javnost kako je provela nenajavljenu pretragu poslovnih prostora više splitskih autoškola temeljem sudskog naloga, nakon sumnje u sklapanje nedozvoljenih sporazuma.

„AZTN je sukladno svojim ovlastima iz Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (dalje u tekstu: ZZTN) i temeljem naloga Visokog upravnog suda Republike Hrvatske dana 6. svibnja 2024. proveo nenajavljenu pretragu poslovnih prostorija poduzetnika Auto škole Kružni tok te Auto škole Hajduk, a protiv kojih je AZTN već rješenjem iz 2020. godine izrekao kaznu za zabranjeni sporazum (u kojem je sudjelovalo 14 splitskih autoškola).“, priopćeno je u vezi postupanja.

U konkretnom slučaju, AZTN je ranije pokrenuo postupak po službenoj dužnosti protiv poduzetnika AŠ Kružni tok i AŠ Hajduk zbog postojanja indicija da su predmetni poduzetnici sklopili sporazum o visini cijena svojih usluga za obuku kandidata za upravljanje motornim vozilima A i B kategorije, kao i da su poduzimali druge radnje koje predstavljaju sankcioniranje autoškola sa splitskog područja koje nisu pristale sudjelovati u navedenom dogovoru o cijenama.

Zabranjeni sporazumi

„AZTN je odlučio provesti nenajavljenu pretragu poslovnih prostorija poduzetnika AŠ Kružni tok i AŠ Hajduk zbog osnovane sumnje da se dokazi o narušavanju tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma između navedenih poduzetnika nalaze u njihovim poslovnim prostorijama i/ili kod njihovih zaposlenika radi utvrđivanja dodatnih činjenica i okolnosti u navedenom predmetu.“, poručeno je iz agencije.

Odluku o tome jesu li predmetne autoškole narušile tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma kojim su dogovarale cijene svojih usluga za obuku kandidata za upravljanje motornim vozilima A i B kategorije u smislu članka 8. stavka 1. ZZTN-a, AZTN će donijeti na temelju konačno utvrđenog činjeničnog stanja u postupku.

„S tim u vezi, AZTN napominje kako samo pokretanje postupka kao i provedba nenajavljene pretrage u konkretnom slučaju ne prejudicira odluku AZTN-a u ovom predmetu.“, upozoreno je u zaključku priopćenja.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari