AZTN uputila poziv poduzetnicima, istražuje lanac opskrbe mješovitom robom

Pixabay.com
Trgovina, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) će istražiti odnose i uvjete poslovanja u vertikalnom lancu opskrbe mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo u Republici Hrvatskoj s naglaskom na odnose između primarnih proizvođača, distributera i trgovaca.

AZTN predmetno istraživanje planira provoditi tijekom 2024. godine te po okončanju istog objaviti rezultate istraživanja na mrežnim stranicama AZTN-a.

„Cilj istraživanja je, među ostalim, utvrditi činjenice i okolnosti koje se odnose na: ugovorne odnose u vertikalnom lancu primarnih proizvođača, distributera i trgovaca mješovitom robom i to u dijelu financijskih i komercijalnih uvjeta poslovanja; opće uvjete poslovanja, odnosno opće uvjete nabave i/ili prodaje trgovaca i dobavljača; odrednice utvrđivanja cijena roba i marži od strane primarnih proizvođača, distributera i trgovaca; tržišnu snagu pojedinih dobavljača prehrambenih i neprehrambenih proizvoda; druge odrednice u odnosima u vertikalnom lancu primarnih proizvođača, dobavljača i trgovaca radi boljeg razumijevanja stanja na tržištu.“, poručeno je iz agencije.

‘Nesavršenosti’ tržišta

Kroz provedbu istraživanja, AZTN će utvrđivati postoji li negdje u tom vertikalnom lancu „nesavršenost“ tržišta koja bi mogla ukazivati na protutržišno postupanje u smislu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja i značajne tržišne snage poduzetnika.

„U kontekstu predmetnog istraživanja, potrebno je istaknuti ovlasti AZTN-a, posebice činjenicu kako AZTN nije regulator cijena. Visoka cijena roba ili visoka marža ne predstavlja povredu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja samo po sebi. Međutim, utvrdi li znakove mogućeg protutržišnog ponašanja ili zlouporabe značajne tržišne snage, AZTN može pokrenuti upravni postupak.“, poručeno je u vezi regulacije.

Predmetno istraživanje treba razlikovati od redovitih istraživanja tržišta trgovine na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo u RH koje AZTN provodi na godišnjoj razini te koje se nastavlja zasebno provoditi. Također, predmetno istraživanje treba razlikovati od predmeta koje AZTN provodi prema propisima o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

„AZTN poziva na dostavu podataka i obavijesti sve poduzetnike koji djeluju u vertikalnom lancu opskrbe mješovitom robom, strukovne udruge, udruge poslodavaca, udruge za zaštitu potrošača te druge pravne ili fizičke osobe koje imaju određena saznanja koja su bitna za ispitivanje tržišta i utvrđivanje stanja na tržištu, a koja smatraju korisnim dati AZTN-u radi boljeg razumijevanja stanja na tržištu.“, navedeno je u pozivu.

Podaci i obavijesti mogu se dostaviti AZTN-u putem elektroničke pošte na adresu Pisarnice AZTN-a: pisarnica@aztn.gov.hr s pozivom na poslovni broj KLASE: 034-01/24-03/001.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari