HT kažnjen najvećom kaznom dosuđenom teleoperaterima: Nismo mogli prilagoditi sustav u tako kratkom roku

Uprava Hrvatskog telekoma
Hrvatski telekom, Foto: HT/PR

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) tužila je Hrvatski telekom zbog kršenja regulatornih obveza, a Općinski prekršajni sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu presudu o kazni od 5.862.922,98 eura.

Na HAKOM-ovim stranicama objavljena je presuda zbog kršenja regulatornih obveza, prema inspekcijskom nalazu – u periodu od 1. travnja 2020. do 30. rujna 2020. godine u kojemu HT drugim operaterima nije putem B2B servisa dopuštao prelazak iz standardnog u odgovarajući ‘fault repair profil’ i obrnuto u propisanom roku od pet minuta od podnošenja zahtjeva.

Presudom je navedeno i kako je HT već prekršajno kažnjavan. Prema nepravomoćnoj odluci optužni prijedlog je propisno napravljen pa nisu prihvaćeni prigovori optužene tvrtke, poput onog – da Odlukom o analizi tržišta nije bila propisana obveza omogućiti operatorima korisnicima prelazak iz standardnog u odgovarajući ‘fault repair’ profil i obrnuto u propisanom roku od 5 minuta od podnošenja zahtjeva.

Nije prihvaćen niti nalaz vještaka obrane o ‘nerazmjernoj regulatornoj mjeri kojom bi se ozbiljno zadiralo u ostale procese okrivljenika te da se nije moglo postupati po obvezi koju je tužitelj nametnuo okrivljeniku’.

„Bilo kakva promjena na sustavima okrivljenika zahtijevala bi troškove od više milijuna eura i mjesece rada na integracijama takvih rješenja.“, naveo je vještak obrane, opisano je u presudi.

Prekršajni sud je pak zaključio kako je operater svjesno zanemario regulatorne obveze.

Na presudi dugoj čak 27 stranica sutkinja Zrinjka Matijević je izrekla kaznu, kao odraz postotka bruto prihoda HT-a (kazna je propisana od 1 posto do najviše 10 posto ukupnog godišnjeg bruto prihoda ostvarenog u godini počinjenja prekršaja).

HT je najavio žalbu, a ako mu bude presuda potvrđena može platiti kaznu u zadanom roku i smanjiti ju na dvije trećine.

Sudski vještak za telekomunikacije Krešimir Hrnjak u razgovoru za Financije.hr kaže da u pozadini cijele priče stoji činjenica kako je HT, kada je došlo do privatizacije, došao u posjed čitave DTK, odnosno T-comove digitalne telekomunikacijske infrastrukture, zbog čega su zakonski dužni omogućiti drugim operaterima pristup toj infrastrukturi pod određenim uvjetima.

HAKOM posebno pomno prati sve moguće probleme u pružanju tih usluga.

Hrvatski telekom na upit našeg portala odgovorio je priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

Riječ je o nepravomoćnoj presudi na koju će Hrvatski Telekom uložiti žalbu. Smatramo kako je riječ o potpuno pogrešnom pravnom i činjeničnom zaključku suda i da HT nije počinio nikakav prekršaj. Naime, riječ je o roku jednog procesnog koraka, konkretno o roku promjene Internet brzine korisnika u sustavima HT-a, za koji se tvrdi da HT u određenom periodu prije nekoliko godina nije provodio u roku od 5 minuta od zahtjeva drugog operatora već ga je provodio u nešto dužem roku. Do 2020. godine propisani rok za ovu radnju bio je 3 sata, a naglo je promijenjen od strane HAKOM-a na 5 minuta te je HT-u ostavljeno mjesec dana da implementira u svojim sustavima taj višestruko kraći rok. IT sustavi HT-a ne mogu se promijeniti u tako kratkom vremenu te je nezavisnim vještačenjem potvrđeno da je u kratkom roku nemoguće primijeniti rok od 5 minuta. U ovom konkretnom slučaju niti je bilo namjere ne provođenja odluka HAKOM-a, niti bilo kakvih posljedica za korisnike a kamoli za tržišno natjecanje, te je HT učinio sve što je bilo objektivno moguće. Odrediti uopće kao prekršaj ovu situaciju, a naročito kao osobito teško kršenje zakona, te posljedično odrediti ovakvu drakonsku kaznu, za objektivnu nemogućnost provođenja jedne procesne radnje u naglo skraćenom roku, smatramo da je zaista izvan svakog razumnog okvira. Nadamo se kako će viši sud kojem ćemo uputiti pravovremenu žalbu sagledati sve okolnosti ovog slučaja i donijeti drugačiju odluku. Također, nadamo se kako će se mijenjati i Zakon o elektroničkim komunikacijama kojima se određuju prekršaji, a kojima će se odrediti i prekršaji i kazne srazmjerno njihovoj težini i posljedicama.

Autori
Goran Jungvirth, Vedran Harča, Lejla Barić

HT d.d.

Radnička cesta 21, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
829.582.206,65 (2022)
Broj zaposlenih:
3.879 (2022)

20 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari