Državni inspektorat zaplijenio oko 640 kg neprovjerenog mesa

Pixabay.com
Meso, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Državni inspektorat proveo je kontrole mesa i mesnih prerađevina i zaplijenio više od 640 kilograma mesa, koje je prodavano na tržnicama diljem Hrvatske.

„Nadzorima je utvrđena prodaja 641,27 kg mesnih prerađevina i 639 komada jaja za koje se nije moglo utvrditi da potječu iz registriranih ili odobrenih veterinarskih objekata. Takvu hranu stavljali su na tržište uglavnom OPG-ovi koji nisu registrirani, odnosno odobreni za tu djelatnost ili fizičke osobe koje nemaju nikakvu registriranu djelatnost“, stoji u priopćenju Državnog inspektorata.

Samo na osječkoj tržnici, prenosi hrt.hr, otkriveno je više od 150 kilograma mesnih prerađevina u nelegalnoj prodaji.

Prodajom mesa na crnom tržištu državni proračun godišnje trpi štetu od stotinu milijuna eura, upozoravaju proizvođači, koji traže dodatne kontrole. Sivom ekonomijom ugrožena je najvažnija industrija na istoku Hrvatske – svinjogojstvo.

Hrana iz nekontroliranih izvora opasna je i za zdravlje. Svinjogojci se tek oporavljaju od epidemije afričke svinjske kuge, a meso nepoznatog podrijetla može ugroziti zdravlje ljudi.

„To mogu biti manje probavne tegobe, mučnine, bolovi u trbuhu, povraćanje, proljev, no može doći i do ozbiljnijih zdravstvenih problema koji zahtijevaju u konačnici hospitalizaciju“, pojasnila je Vlatka Buzjak Služek, dipl. ing. iz Centra za sigurnost hrane HAPIH-a.

Za prodaju hrane na crno propisana je kazna od 190 do 1.990 eura. U ovoj akciji Inspektorata naplaćeno ih je 23 i pokrenuta su 32 prekršajna postupka.

4 Odgovora

  1. Kako ubiti zaradu malome čovjeku koji proizvodi prave domaće proizvode, točno ovako kako je opisano, sramota

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari