Dani stočarstva: Potrebno mijenjati politiku potpora u Hrvatskoj

Pixabay.com
Stočarstvo, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Visoki ulazni troškovi i smanjenje stočnog fonda i obujma proizvodnje jesu glavne poteškoće hrvatskog stočarstva danas te je potrebno mijenjati politiku potpora i fokusirati se prema većim i produktivnijim investicijama, istaknuto je na otvorenju 1. Dana hrvatskog stočarstva.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Dragan Kovačević ocijenio je kako unatoč brojnim ulaganjima stanje i trendovi u hrvatskom stočarstvu nisu dobri, jer je zadnjih deset godina izgubljeno  oko 15 posto svinja i 4,5 posto goveda.

„Kada se promatra fizički obujam proizvodnje proizvoda kao što su meso, jaja i med, u zadnjih deset godina vidi se pad od 20 posto, a kod mlijeka pad je još veći, oko 30 posto“, dodao je Kovačević.

Upozorava da Hrvatska nije samodostatna u proizvodnji nijedne vrste mesa, prenosi Hina, te uvozi ogromne količine mlijeka, jaja i meda, a ti proizvodi čine dobar dio vanjskotrgovinskog deficita.

“Sve to govori da moramo mijenjati politiku potpora koje su raspršene i više se fokusirati prema produktivnosti i investicijama koje su u skladu s trendovima. Imamo sjajne proizvođače, koji su uložili ogromna sredstva u tehnologiju te veterinarsko-zdravstvene i biosigurnosne mjere i to su proizvodnje koje treba odvojiti od klasičnog ruralnog razvoja”, ocijenio je Kovačević.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede RH, Zdravko Tušek, rekao je da je od 2013. godine iz EU fondova i državnog proračuna, u stočarstvo investirano 1,3 milijarde eura, kroz izravne potpore dohotku i investicije.

„U strategiji razvoja poljoprivrede jasno smo odredili nam je stočarstvo strateški interes, zbog čega smo osigurali 3,8 milijardi eura kako bi taj sektor učinili produktivnijim i konkurentnijim“, rekao je Tušek.

Ističe i kako se zadnjih 15 godina događaju promjene u poljoprivredi, ne samo u Hrvatskoj već u čitavoj Europi, odnosno svjedočimo određenom restrukturiranju pri čemu manji proizvođači koji nisu konkurentni i ne mogu se nositi s izazovima globalizaciju, postupno u nekim sektorima odustaju od proizvodnje.

Zato je važno, smatra, podupirati mlade proizvođače.

Uzgajivačima svinja pogođenima afričkom svinjskom kugom (ASK) poručio je da će Vlada RH stati iza njih s nizom programa vrijednih više od 30 milijuna eura.

„Gotovo tisuću proizvođača već je dobilo potpore. Razmatramo idućih mjeseci provesti natječaje s ciljem obnove stočnog fonda, reprodukcijskih centara i tovilišta i svega što je bitno za obnovu svinjogojstva koje je okosnica stočarstva u Hrvatskoj“, rekao je Tušek.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari