Europska komisija odobrila hrvatski program potpora svinjogojstvu vrijedan 10 milijuna eura

Pixabay.com
Farma svinja, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da je Europska komisija (EK) odobrila hrvatski Program potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitaka zbog naređenih mjera za sprječavanje afričke svinjske kuge (ASK), vrijedan 10 milijuna eura.

Ministarstvo poljoprivrede je, kako su naveli, zaprimilo službenu odluku EK kojom je odobren hrvatski Program potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitaka nastalih zbog naređenih mjera za sprječavanje afričke svinjske kuge.

Naređene mjere nužne su kako bi se suzbilo širenje afričke svinjske kuge, ali iste imaju za posljedicu nemogućnost plasmana živih svinja po tržišnim cijenama, istaknuli su iz Ministarstva.

Uzimajući u obzir propisane postupke, kao što je obvezna prerada i posebno označavanje, ali i nemogućnost iskorištenja trupa na način kao u slučaju klanja svinja s područja koje nije obuhvaćeno mjerama kontrole, primarni proizvođači u sektoru svinjogojstva koji se nalaze u zonama pod posebnim mjerama kontrole nisu u mogućnosti ostvariti tržišne cijene za proizvedene svinje, prenosi Hina.

Stoga je Ministarstvo u najkraćem mogućem roku izradilo i uputilo prema EK na notifikaciju jučer odobreni Program potpore.

Kroz Program će se primarnim proizvođačima svinja kompenzirati nastali gubitak prihoda zbog umanjene tržišne vrijednosti svinja koje su isporučili u klaonice.

Potpora će se dodjeljivati za tovne svinje isporučene na klanje radi ekonomskog iskorištavanja, a prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća te velika poduzeća koja se bave svinjogojskom proizvodnjom, navodi se u priopćenju.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari