Cijena svinjetine za 30 posto viša nego lani

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

U posljednja tri mjeseca, poredeći s istim periodom prošle godine, u skupini proizvoda koji imaju najveći udio u stočarstvu cijena svinja i svinjskog mesa porasla je za 36,3 posto – podaci su ovo koje je Državni zavod za statistiku objavio prošlog tjedna. Cijene su veće i u svim ostalim skupinama u stočarstvu.

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju ove godine porasle su za 8,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Na prosječnu zagrebačku plaću, koja je za kolovoz iznosila 1.335 eura te na potrošačku korpu, koja se prema portalu Kretanje cijena, ažuriranu s 15. studenim, kreće od 912 do 922 eura, u zavisnosti od dućana, još jedno poskupljenje u najavi – nije dobrodošlo.

Pred kolinje, svinjogojci kažu da očekuju povećanje cijena, pogotovo mesnih proizvoda – kulena, kulenove seke, špeka, kobasica, kaže Damir Jagić, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske.

„U ovom periodu možemo očekivati i da poraste cijena svježeg mesa. Danas, pred kolinje, za svinju od 130-140 kilograma morate izdvojiti od 2,5 eura po kilogramu, što je za oko 30 posto više u odnosu na prošlu godinu. Najveći problem je što mi ne proizvodimo dovoljno za naše potrebe, što imamo 50 posto uvoza, a imali smo i težak period s afričkom svinjskom kugom. Sve se to reflektira na cijene“, kaže Jagić koji na svom imanju više od 25 godina uzgaja svinje.

Ističe da su poremećaji na tržištu i dalje prisutni, da se mijenja cijena stočne hrane, iako za to, ocjenjuje i nema nekog realnog razloga.

pixabay.com
Svinsjke kobasice, Foto: Pixabay.com

„Poremećaji na tržištu su i dalje veliki. Došlo je do povećanja cijene stočne hrane, iako ne vidimo razloge za povećanje, ali sve je na tržištu poskupjelo. Sirovina koja čini 85 posto proizvoda prodaje se u finalnom proizvodu na tržištu za osam puta veću cijenu. Što je ogromna razlika. I to se sve reflektira i na sve ostale cijene“, kaže Jagić.

Devedesetih godina prošlog stoljeća, podsjeća, Hrvatska je bila samodostatna u proizvodnji svinjskog mesa. Primjerice, i 2006. godine čak 20.000 gospodarstava u Varaždinskoj županiji imalo je svinje. Danas se taj broj smanjio na svega 2.000. Meso iz uvoza počelo stizati je po cijenama koje su, kaže, bile nelojalne.

Danas domaći proizvođači i dalje teško drže korak s tržištem i uvozom. Sa svakim podizanjem cijena domaće svinjetine svjesni su da izgube kupce. Izbora nemaju.

„Tako su kolege iz područja koja su bila zahvaćena afričkom svinjskom kugom ovih dana, nakon sanacije, prodavali svinje ispod cijene, ako su i imali kome“, ističe Jagić, nesiguran hoće li uopće ovi proizvođači dočekati narednu sezonu u poslu.

Do sada je zbog afričke svinjske kuge u Hrvatskoj eutanazirano oko 2,5 posto od ukupnog broja domaćih svinja. Hrvatska godišnje uveze oko 120.000 tona svinjskog mesa vrijednog 250 milijuna eura.

I cijena uvoznog svinjskog mesa bila je viša za 40 posto u odnosu na prošlu godinu. Što zbog uvoza, što zbog poremećaja na tržištu, što zbog afričke svinjske kuge, kolinje i blagdani – biće skuplje.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari