Microsoft odvaja Teams i Office

Freepik.com
Video sastanak, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Microsoft je priopćio da globalno odvaja aplikaciju Teams za poslovne poruke i video od svog softvera Office. Tvrtka je prošle godine već odvojila dva proizvoda u Europi, jer se suočila s mogućom kaznom nadzornika konkurencije.

Teams je dodan u Office 2017. godine a Europska komisija istražuje taj potez nakon pritužbe rivala Slacka 2020. godine.

No, nije jasno hoće li odluka tvrtke da odvoji Teams od Officea biti dovoljna da se izbjegnu antimonopolske optužbe Europske unije.

Tijekom proteklog desetljeća Microsoft je skupio 2,2 milijarde eura u protumonopolskim kaznama EU za povezivanje ili spajanje dva ili više proizvoda zajedno.

Ako se proglasi krivim za kršenje antimonopolskih propisa, prijeti mu kazna u protuvrijednosti od deset posto njegovog globalnog godišnjeg prometa.

Još 1998. godine Ministarstvo pravosuđa SAD-a tužilo je Microsoft zbog korištenja svoje dominacije nad platformom Windows kako bi „ugušio“ konkurenciju konkurentskih web preglednika.

Tvrtka je od tada olabavila kontrolu nad softverom koji proizvođači računala mogu instalirati na svoje proizvode, što je rezultiralo porastom popularnosti konkurentskih internetskih preglednika.

Nakon što se Teams odvojio od Microsoft 365 i Office Suites u Europi prošlog listopada, platforma je zabilježila male promjene u veličini korisničke baze, prema tvrtki Sensor Tower za istraživanje tržišta.

Podaci koje navodi Reuters procjenjuju da su mjesečni aktivni korisnici mobilne aplikacije Microsoft Teams ostali nepromijenjeni u prva tri mjeseca 2024. u usporedbi s prethodnim tromjesečjem.

Glasnogovornik Microsofta rekao je za BBC da je odvajanje Teamsa i Officea osiguranje jasnoće za naše klijente.

“Također se bavi povratnim informacijama Europske komisije pružajući multinacionalnim tvrtkama veću fleksibilnost kada žele standardizirati svoje kupnje diljem zemljopisnih područja”, dodali su iz tvrtke.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari