EU će istražiti Apple, Google i Meta zbog kršenja Zakona o digitalnom tržištu

Freepik.com
DMA na snazi od 7. ožujka 2024., Foto: Freepik.com/Ilustracija

Apple, Alphabet Google i Meta su platforme koje će se istražiti zbog mogućih kršenja Zakona o digitalnim tržištima (DMA), rekli su antimonopolski regulatori Europske unije, a ova istraga mogla bi dovesti do velikih kazni za ove tvrtke.

“Europska komisija sumnja da mjere koje su uveli ovi „čuvari vrata“ ne zadovoljavaju učinkovitu usklađenost s njihovim obvezama prema DMA”, navodi se u priopćenju izvršne vlasti EU.

Pod istragom Agencija za provedbu tržišnog natjecanja EU, navodi Reuters, su pravila Alphabeta o upravljanju u Google Playu i samopreferenciji na Google pretraživanju, Appleova pravila o upravljanju u App Storeu i zaslon za izbor za Safari i Metin „model plaćanja ili pristanka“.

Komisija također poduzima korake kako bi istražila Appleovu novu strukturu naknada za alternativne trgovine aplikacija i Amazonovu praksu rangiranja na njegovom tržištu.

Izvršna vlast EU istrage bi trebala završiti u roku od godinu dana, kako i predviđa Zakon.

Podsjećamo, Zakon o digitalnom tržištu, koji je na snazi od 7. ožujka, zahtijeva nadzor platformi, koji pružaju digitalne usluge poput tražilica, društvenih mreža i aplikacija za chat koje koriste druge tvrtke, odnosno da se pridržavaju smjernica kako bi osigurali jednake uvjete za svoje suparnike i dali korisnicima više izbora.

Ove odredbe odnose se na sve pružatelje usluga “hostinga”, internetske trgovine i platforme koje posluju u EU. Zajedno za Aktom o digitalnim tržištima, Akt o digitalnim uslugama predstavlja prekretnicu u pristupu regulaciji interneta.

S ta dva zakona, EU želi stvoriti sigurnije online okruženja, utvrđivanje jasnih odgovornosti za platforme kao što su internetska tržišta i društveni mediji, te suočavanje sa aktualnim izazovima digitalnog okruženja, uključujući nezakonite proizvode, govor mržnje i dezinformacije, te transparentno dostavljanje i kontrolu podataka.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari