EU: Akt o digitalnim uslugama od danas se primjenjuje na sve internetske posrednike

Freepik.com
DMA na snazi od 7. ožujka 2024., Foto: Freepik.com/Ilustracija

Akt o digitalnim uslugama, koji ima za cilj ograničiti širenje nezakonitog sadržaja online i stvoriti sigurno online okruženje za sve, od danas se počinje primjenjivati na sve internetske posrednike u EU.

Akt o digitalnim uslugama već se primjenjuje od kraja kolovoza 2023. na 19 vrlo velikih internetskih platformi i tražilica koje imaju prosječno više od 45 milijuna korisnika mjesečno.

Tri druge platforme koje su u prosincu 2023. određene kao vrlo velike internetske platforme moraju do kraja travnja ispuniti najstrože obveze iz Akta o digitalnim uslugama.

“Od subote se Akt o digitalnim uslugama primjenjuje na sve internetske platforme kojima korisnici u EU-u pristupaju. Korisnici, države članice i platforme sada se mogu koristiti alatima iz Akta o digitalnim uslugama kako bi oblikovali sigurniji i transparentniji internet”, izjavila je izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager.

Započinje novo doba. Sigurniji internetski prostor, transparentnost i odgovornost, bolja zaštita od nezakonitog sadržaja i osnaživanje korisnika”, izjavio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Platforme koje nisu određene kao vrlo velike internetske platforme ili vrlo velike internetske tražilice bit će pod nadzorom, na razini država članica, neovisnog regulatornog tijela koje djeluje kao nacionalni koordinator za digitalne usluge (DSC).

Nacionalni koordinatori bit će odgovorni da te platforme djeluju u skladu s pravilima. DSC-ovi će nadzirati i provoditi Akt o digitalnim uslugama za platforme s poslovnim nastanom u njihovoj državi.

Akt o digitalnim uslugama nameće veću transparentnost u moderiranju sadržaja te postavlja pravila kojima će se stati na kraj netransparentnim i zavaravajućim praksama na internetu. Ove odredbe odnose se na sve pružatelje usluga “hostinga”, internetske trgovine i platforme koje posluju u EU.

Zajedno za Aktom o digitalnim tržištima, Akt o digitalnim uslugama predstavlja prekretnicu u pristupu regulaciji interneta. S ta dva zakona želi se stvoriti sigurnije online okruženja, utvrđivanje jasnih odgovornosti za platforme kao što su internetska tržišta i društveni mediji, te suočavanje sa aktualnim izazovima digitalnog okruženja, uključujući nezakonite proizvode, govor mržnje i dezinformacije, te transparentno dostavljanje i kontrolu podataka.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari