Hrvati poznaju i koriste umjetnu inteligenciju, ali ih brine

pixabay.com
Prvo istraživanje o AI u Hrvatskoj, ilustracija Foto: Pixabay.com

Hrvatski građani upoznati su i služe se alatima umjetne inteligencije (AI), no kod većine to izaziva osjećaje neizvjesnosti ili zabrinutosti, a kod trećine korisnost i ushićenje, pokazalo je prvo nacionalno istraživanje percepcije umjetne inteligencije u Hrvatskoj.

O rezultatima istraživanja su izvijestili iz HP-Hrvatske pošte, koja je zajedno s Veleučilištem Effectus i tvrtkom Alca Zagreb provela istraživanje u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta.

Istraživanje je provedeno u rujnu ove godine, prenosi Hina, na uzorku od 1.318 ispitanika, od kojih je 60 posto navelo da im je prva asocijacija na umjetnu inteligenciju neizvjesnost i zabrinutost, a korisnost i ushićenje za njih 30 posto.

Pokazalo se i da je općeniti stav prema AI nešto više negativan nego pozitivan, iako ih, za sada, ima i dosta neopredijeljenih.

Alate umjetne inteligencije probalo je ili se njima koriste 42 posto tih ispitanika, a 19,3 posto ih je označilo da ima visoku AI pismenost, dok je onih koji imaju nisko poznavanje te tehnologije oko 26 posto.

Zabrinutost za nestanak raznih poslova zbog AI u idućih pet do deset godina izrazilo je 49 posto njih, piše Hina, a najveći postotak ispitanih, 72 posto, zabrinuto je i smatra da umjetna inteligencija negativno utjecati na međuljudske odnose.

Oko 33 posto ih smatra da će prilike i prednosti proizvoda i usluga koji upotrebljavaju AI nadmašiti prijetnje i rizike, ali ih je i 20 posto više koji ne ne vjeruju AI sustavima.

Jedan odgovor

  1. Neizbježan slijed tehničke evolucije, bojali se ljudi toga ili ne. Kako ćemo to koristiti, ostaje na nama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Najnovije vijesti

Komentari