Hrvati poznaju i koriste umjetnu inteligenciju, ali ih brine

pixabay.com
Prvo istraživanje o AI u Hrvatskoj, ilustracija Foto: Pixabay.com

Hrvatski građani upoznati su i služe se alatima umjetne inteligencije (AI), no kod većine to izaziva osjećaje neizvjesnosti ili zabrinutosti, a kod trećine korisnost i ushićenje, pokazalo je prvo nacionalno istraživanje percepcije umjetne inteligencije u Hrvatskoj.

O rezultatima istraživanja su izvijestili iz HP-Hrvatske pošte, koja je zajedno s Veleučilištem Effectus i tvrtkom Alca Zagreb provela istraživanje u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta.

Istraživanje je provedeno u rujnu ove godine, prenosi Hina, na uzorku od 1.318 ispitanika, od kojih je 60 posto navelo da im je prva asocijacija na umjetnu inteligenciju neizvjesnost i zabrinutost, a korisnost i ushićenje za njih 30 posto.

Pokazalo se i da je općeniti stav prema AI nešto više negativan nego pozitivan, iako ih, za sada, ima i dosta neopredijeljenih.

Alate umjetne inteligencije probalo je ili se njima koriste 42 posto tih ispitanika, a 19,3 posto ih je označilo da ima visoku AI pismenost, dok je onih koji imaju nisko poznavanje te tehnologije oko 26 posto.

Zabrinutost za nestanak raznih poslova zbog AI u idućih pet do deset godina izrazilo je 49 posto njih, piše Hina, a najveći postotak ispitanih, 72 posto, zabrinuto je i smatra da umjetna inteligencija negativno utjecati na međuljudske odnose.

Oko 33 posto ih smatra da će prilike i prednosti proizvoda i usluga koji upotrebljavaju AI nadmašiti prijetnje i rizike, ali ih je i 20 posto više koji ne ne vjeruju AI sustavima.

3 Odgovora

  1. Neizbježan slijed tehničke evolucije, bojali se ljudi toga ili ne. Kako ćemo to koristiti, ostaje na nama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari