Proizvođač čipova Nvidia udvostručio prihode zahvaljujući AI razvoju

pixcabay.com
Nvidia čip, Foto: Pixabay.com

Američki proizvođač čipova Nvidia udvostručio je u proteklom tromjesečju svoje prihode u odnosu na isto razdoblje prošle godine i povećao procjene rasta u idućem razdoblju, zahvaljujući brzom razvoju umjetne inteligencije (AI).

Prihodi kompanije iz Silicijske doline, prenosi Hina, porasli su na 13,5 milijardi dolara u drugom tromjesečju. Dobit je, pak, skočila na 6,2 milijarde dolara, sa 656 milijuna dolara u istom lanjskom tromjesečju, objavila je tijekom jučerašnjeg dana Nvidia.

Ovo su bolji rezultati nego što su analitičari očekivali, a veće su i procjene poslovanja za treće poslovno tromjesečje do kraja listopada. Nvidia očekuje daljnji rast prodaje na oko 16 milijardi dolara.

U prošlom je tromjesečju došlo do snažnog skoka prodaje tehnologije za podatkovne centara. Promet u tom području porastao je za 171 posto na godišnjoj razini, na 10,32 milijarde dolara. Mnoge aplikacije za umjetnu inteligenciju izvode se u podatkovnim centrima, pa stoga raste potražnja za Nvidijinim čipovima, piše Hina. Prihodi od grafičkih kartica za kompjutorske igre porasli su, pak, za 22 posto, na 2,49 milijardi dolara.

Nvidijini čipovi i softver posebno su prikladni za aplikacije umjetne inteligencije. Zbog toga već mjesecima raste potražnja – i cijena Nvidijinih dionica. Cijena dionice Nvidie porasla je od početka godine više od 220 posto, što se zahvaljuje euforiji u vezi razvoja AI.

Nvidia je dio skupine koju na burzama nazivaju „Sedam veličanstvenih”, a koja uključuje i Apple, Microsoft te Teslu, i koja je najzaslužnija za snažan rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu ove godine.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari