Dogovoren Akt o AI-ju u EU: AI se neće smjeti koristiti za društveno vrednovanje

Freepik.com
AI, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Odbori Europskog parlamenta podržali su Akt o umjetnoj inteligenciji (AI)  koji će omogućiti razvoj tog polja, ali i zaštititi korisnike od uporabe AI-ja “neprihvatljivog rizika” poput društvenog vrednovanja.

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište zaštitu potrošača (IMCO) i Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) podržan je dogovor s državama članicama EU-a o Aktu o umjetnoj inteligenciji, kojim će se nastojati uspostaviti balans između minimiziranja prijetnji i poticanja razvoja AI-ja.

Kako je za Financije.hr potkraj prošle godine pojasnila Andrea Čović Vidović, v.d. voditeljice Europske komisije u Hrvatskoj, govoreći o proceduri donošenja ovog akta, sukus jeste – zaštita svih prava građana i građanki EU i ljudi moraju znati koristiti sve benefite novih tehnologija, ali i moraju biti upoznati sa svim negativnim stranama, koje, kako je tada rekla Čović Vidović, moraju biti regulirane.

Dogovor još moraju formalno potvrditi Europski parlament i Vijeće EU.

„Nakon trijaloga, danas smo korak bliže ka donošenju novih i jedinstvenih pravila za sustave umjetne inteligencije. Uspostavom jasnog okvira želimo iskoristiti sve mogućnosti, ali i minimizirati rizike. Europi su potrebni okvir povjerenja i pravna sigurnost, jasno uz inovacije i konkurentnost koje Aktom o umjetnoj inteligenciji želimo potaknuti“, ocijenio je eurozastupnik Karlo Ressler, potpredsjednik posebnog Odbora EP-a za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu (AIDA).

Postignutim dogovorom zabranit će se umjetna inteligencija koja pojedince društveno vrednuje i razvrstava u određene kategorije – po rodu, rodnom identitetu, rasi, etničkom podrijetlu, migracijskom statusu, državljanstvu, političkom uvjerenju, seksualnoj orijentaciji, vjeroispovijesti i slično.

Pod umjetnom inteligencijom neprihvatljivog rizika smatraju se i pohranjivanje fotografija prikaza lica s interneta ili snimaka CCTV-a snimaka, prepoznavanje emocija na radnom mjestu i u školama, društveno bodovanje, prediktivno policijsko djelovanje isključivo na profiliranju osobe, prenosi Hina. Građani će moći podnositi pritužbe na sustave AI-ja koji ugrožavaju njihova prava.

Pixabay.com
Nove AI tehnologije, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

„Danas smo izglasali prvi europski zakon o umjetnoj inteligenciji kojim su sustavi umjetne inteligencije podijeljeni po kategorijama rizika koji predstavljaju za građane. Zakon tako razlikuje sustave neprihvatljivog rizika, koji su zabranjeni, zatim visokog rizika, ograničenog rizika i minimalnog rizika kod kojih nema nikakvih posebnih zakonskih ograničenja. S tim u vezi kao visokorizičan sustav zabranili smo koncept društvenog vrednovanja kojim se s pomoću algoritama može prikupljati širok spektar podataka o građanima i njihovom ponašanju, istaknuo je hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol, potpredsjednik IMCO-a.

Izuzeci od pravila

Uporaba biometrijskih podataka bit će dozvoljena u nekim situacijama pod određenim uvjetima. Remote biometric identification – RBI bit će moguć uz vremensko i geografsko ograničenje te prethodno sudsko odobrenje. Koristit će se u potrazi za nestalima i za sprječavanje terorističkih napada. A visokorizični sustavi, s ogromnim utjecajem na zdravstvo, obrazovanje, promet, migracije i upravljanje demokratskim procesima, morat će prolaziti sustav procjene i ublažavanja rizika, omogućiti nadležnim tijelima detaljnu dokumentaciju o značajkama i svrsi sustava, između ostaloga. 

Temeljni modeli kao što su ChatGPT i sustavi umjetne inteligencije opće namjene (GPAI) morat će biti u skladu s obvezama transparentnosti prije nego što se stave na tržište. To uključuje izradu tehničke dokumentacije, usklađivanje sa zakonom EU-a o autorskim pravima i širenje detaljnih sažetaka o sadržaju koji se koristi za obuku.

Osim toga, umjetne ili manipulirane fotografije, audio ili video sadržaji (“deepfakes”) morat će biti jasno naznačeni kao takvi.

Prema istraživanju Hrvatske pošte, Veleučilišta Effectus i tvrtke Alca Zagreb iz rujna 2023. godine, 60 posto Hrvata navelo je da im je prva asocijacija na AI “neizvjesnost i zabrinutost”, dok je za njih 30 posto to “korisnost i ushićenje”. Općeniti stav Hrvata prema umjetnoj inteligenciji je nešto više negativan nego pozitivan, sa značajnim brojem neopredijeljenih.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari