Irena Weber iz HUP-a: Hrvatske kompanije mogu postati snažan partner i investitor u projektima EIB-a

Irena Weber, Foto: HUP/404/PR

“Volio bih da ova konferencija ne bude samo platforma za razmjenu informacija nego i katalizator tješnje suradnje EIB-a i RH te naravno, događaj koji će otvoriti vrata za sudjelovanje hrvatskih tvrtki u projektima koji će se financirati i obavljati u trećim državama”, izjavio je ministar financija Marko Primorac u ponedjeljak na konferenciji u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Europske investicijske banke (EIB) i ministarstva financija Republike Hrvatske.

“Hrvatske kompanije mogu postati snažan partner i investitor u projektima koje financira EIB, s fokusom na Ukrajinu i zapadni Balkan”, u uvodnom je izlaganju istaknula Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

Pritom je posebno izdvojila kompanije iz područja inženjeringa, građevinarstva, proizvodnje hrane i obrazovanja.

Rad odjela EIB Global, čiji su predstavnici također sudjelovali na konferenciji, predstavila je Slađana Ćosić, voditeljica ureda EIB Grupe u Hrvatskoj.

EIB Global je dio banke koji se prije svega fokusira na operacije izvan EU, aktivni smo u oko 160 zemalja diljem svijeta i samo smo prošlog desetljeća uložili preko 70 milijardi eura u te zemlje. On je također instrument za promicanje politika i ciljeva EU”, objasnila je Ćosić.

U prošloj godini, naglasila je, EIB je uložio više od 8,4 milijarde eura izvan EU, pri čemu je oko polovica otišla u neke od najugroženijih zemalja svijeta.

Na Zapadnom Balkanu, dodala je Ćosić, EIB igra vodeću ulogu u investicijskom okviru, platformi pod vodstvom Europske komisije, kojoj je cilj detektirati i razvijati strateška ulaganja za tu regiju. Od 2010. godine zemljama zapadnog Balkana tako je osigurao više od deset milijardi eura financiranja.

Europska investicijska banka je u prošloj godini potpisala ugovore o financiranju u vrijednosti od 75 milijardi eura, od čega 88 posto na području Europske unije.

Milijardu i pol eura odnosi se na projekte Zapadnog Balkana, otkrio je Primorac, a tvrtkama iz Hrvatske nudi se mogućnost sudjelovanja u tim projektima.

Za projekte vezane uz Ukrajinu EIB je osigurao 2,9 milijardi eura, od čega je Hrvatska donirala milijun eura.

18 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari