EIB ulaže milijarde eura u čistu energiju i promet, podupire i gradnju vjetroelektrane u BiH

Freepik.com
Vjetroelektrane, ilustracija, Foto: Freepik.com

Upravni odbor Europske investicijske banke (EIB) odobrio je novo financiranje u iznosu od 3,2 milijarde eura za potporu čistoj energiji, prometu, korporativnom istraživanju i razvoju te poslovnim ulaganjima.

“Na prvom sastanku Upravnog odbora EIB-a 2024. godine odobrena su ulaganja u vrijednosti od 3,2 milijarde eura za ubrzanje zelene tranzicije na globalnoj razini. To uključuje 1,6 milijardi eura za povećanje vjetroenergije na Balkanu; omogućavanje tvrtkama, školama i bolnicama u Latinskoj Americi i Africi korištenje Sunčeve energije te podršku inovacijama za čistu energiju diljem Europe”, istaknula je Nadia Calviño, predsjednica Europske investicijske banke.

Odobreni energetski projekti, navode iz EIB-a, uključuju potporu gradnji nove vjetroelektrane snage 132 MW u Posušju u BIH, kao i financiranje velikog postrojenja za proizvodnju obnovljivog vodika u Portugalu.

Uz to su pristali financirati i ulaganja u elektroenergetsku mrežu diljem Španjolske kako bi se omogućilo veće korištenje Sunčeve energije i vjetroenergije te ubrzanje digitalizacije energetske mreže i nadogradnju infrastrukture za jačanje otpornosti elektrodistribucijskog sustava.

Odbor je odobrio više od milijardu eura za ulaganja u promet, u sklopu kojeg je i potpore modernizaciji 328 km željezničke pruge, elektrifikaciji i obnovi pruge između Cluja i mađarske granice te pruge koja povezuje Arad i Karansebeš radi poboljšanja sigurnosti.

Tu je i 526 milijuna eura namijenjenih za potporu korporativnim inovacijama i poslovnim ulaganjima.

Financiranje rizičnim kapitalom podupire ulaganja u energetske inovacije i tehnološke tvrtke u ranoj fazi te fazi rasta diljem Europe, pri čemu osigurava kapitalno financiranje visoko rastućim telekomima, IT-ju, proizvodnji, energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima diljem Afrike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari