Potpisan ugovor između EIB-a i Hrvatske o revitalizaciji željeznice vrijedan 400 milijuna eura

Marko Primorac, Oleg Butković i Teresa Czerwińska, Foto: Daniel Kasap/Hina

Ugovor o financiranju između Hrvatske i Europske investicijske banke (EIB), vrijedan 400 milijuna eura, kojim će se obnoviti 500 kilometara lokalnih i regionalnih željezničkih pruga te 30 kolodvora, potpisan je u petak u Zagrebu.

Hina piše da su ugovor vezan uz projekt “Revitalizacija željezničkog sustava” potpisali ministar financija Marko Primorac i potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwińska, u nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra prometa Olega Butkovića.

Ministar Primorac je pojasnio kako je ovaj ugovor dio šireg okvirnog sporazuma koji ukupno iznosi 900 milijuna eura, a poslužit će za revitalizaciju hrvatskog željezničkog sustava.

Ukupna sredstva koja su namijenjena za provedbu projekta revitalizacije željeznice, dakle i iz Državnog proračuna i NPOO-a, iznose 2,6 milijarde eura, kazao je i dodao da je od 2001. godine ukupna alokacija EIB-a u Hrvatskoj iznosila 7,7 milijardi eura.

Potpredsjednik Vlade Butković najavio je da će se nakon velikih ulaganja u prometnu infrastrukturu, uglavnom cestovnu, te luke i zračne luke, krenuti i s ulaganjem u željeznicu.

Novac će se, naglasio je, iskoristiti za obnovu lokalnih i regionalnih pruga jer se za te se pruge ne mogu dobiti sredstva iz EU fondova.

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić rekao je da ta kompanija već duže vrijeme povlači velika sredstva iz EU fondova te da su trenutno u tijeku oko 1,5 milijardi eura vrijedni projekti.

Rekao je i da su do sada propadale sve lokalne pruge koje nisu bile podobne za financiranje iz EU fondova.

27 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari