Hrvatska će do 2030. u željezničku infrastrukturu uložiti do šest milijardi eura

Potpredsjednik Vlade RH, Oleg Butković, Foto: Hina/Dario Grzelj

U prometnu infrastrukturu trenutačno se ulaže tri i pol milijarde eura, rekao je u ponedjeljak potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, na otvaranju kongresa Hrvatskog društva za ceste i željeznice Via Vita.

“To su velika ulaganja koja su jedan od generatora gospodarskih aktivnosti ponajprije u građevinskom sektoru, ali i popratnim djelatnostima. Možemo biti zadovoljni jer se tih 3,5 milijarde eura odnose uglavnom na gradnju cesta i željeznica, koje ostaju najveći izazov”, kazao je Butković i dodao kako je taj investicijski ciklus dominantno financiran iz europskih fondova.

Sljedećih deset godina, prema ministrovim riječima, obilježit će upravo ulaganja u željeznicu.

“U modernizaciju željezničke infrastrukture već sada ulažemo više od milijardu eura, no ta ulaganja do 2030. godine trebala bi iznositi do šest milijardi”, istaknuo je.

Što se tiče cesta, nakon Pelješkog mosta i probijanja druge cijevi tunela Učka, prioritet je dovršetak koridora prema Mađarskoj, autocesta prema Sisku i gradnja jadransko-jonskog koridora za koju je osigurano 1,5 milijardi eura te autoceste Križišće-Žuta Lokva i Metković-Dubrovnik.

U planu je, također, i niz brzih cesta u kontinentalnom djelu Hrvatske.

“U Istri ćemo završiti istarski ipsilon. Razgovaramo o tome da autocesta od ipsilona pređe u iks i da se dio od Kanfanara prema Labinu spoji također autocestom”, poručio je Butković.

Odgovarajući na pitanje novinara rekao je kako se do sada u Istri nije moglo istovremeno graditi u autocestu i željeznicu jer “Hrvatska nije tako snažna financijski i gospodarski paralelno to odraditi”.

Jedan odgovor

  1. Ajde nemojte se samo hvaliti da ulazete u hz i pruge jer mi je muka od vase hvale,vjecito nesto rade po tim prugama a radovi nikad da se zavrse nego se ti rokovi samo produzuju. Nema kraja. A stanje u zeljeznickom prometu uvijek isto. Ne vidim promjene od tolkog rada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari