Depoziti građana kod banaka predstavljaju oko 50 posto BDP-a Hrvatske

Foto: Ivan Samkov/Pexels

Krajem 2022. zabilježen je značajan rast depozita građana kao posljedica uvođenja eura, a on se nastavio i tijekom ove godine te trenutni iznos štednje građana kod banaka od 37,6 milijardi eura predstavlja oko 50 posto očekivanog BDP-a Hrvatske za 2023. godinu, stoji u priopćenju koje je u utorak objavila Hrvatska udruga banaka.

Stopa rasta depozita kućanstava nastavila je ubrzavati te je u kolovozu rasla po godišnjoj stopi od oko sedam posto, a nakon uvođenja eura kao službene valute oko 93 posto iznosa depozita građana je u domaćoj valuti.

Oročeni depoziti, navode iz HUB-a, i dalje čine svega oko jedne četvrtine ukupnih depozita građana što je rezultat dugog razdoblja s povijesno niskim kamatnim stopama.

Europska središnja banaka je u cilju obuzdavanja visokih stopa inflacije značajno zaoštrila monetarnu politiku te je podizala ključne kamatne stope na deset uzastopnih sjednica Upravnog vijeća što je utjecalo i na kretanje kamatnih stopa u Hrvatskoj.

Prosječna kamatna stopa na oročene depozite građana u kolovozu je rasla na godišnjoj razini za 1,23 postotna boda pa se očekuje da će se udio oročenih depozita povećavati usporedno s rastom kamatnih stopa na štednju.

Banke ulažu značajna sredstva u digitalizaciju svojih usluga i proizvoda što ima direktan utjecaj na sve veći dio ugovaranja poslova između potrošača i banaka, kao i obavljanja platnih transakcija elektronskim putem.

Udjel elektroničkih naloga u ukupnim kreditnim nalozima potrošača nastavio je rasti sa 72 posto u prvoj polovini 2022. na 74,6 posto u istom razdoblju ove godine.

Značajniji rast primjećen je i kod naloga zadanih putem mobilnih uređaja koji prema zadnjim podacima predstavljaju 65,8 posto ukupnih naloga, odnosno 88,2 posto u strukturi samo elektroničkih naloga.

Potrošači, ističu, i dalje prepoznaju banke kao partnere koji u isto vrijeme jamče sigurnost i najbolji omjer kvalitete i cijene usluge. Hrvatske banke imaju adekvatnost kapitala veću od 22 posto i prema tom kriteriju nalaze se među ponajbolje kapitaliziranima u svijetu.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari