Hrvatska narodna banka: Ukupni depoziti u kolovozu porasli za 1,3 milijardi eura

HNB
Hrvatska narodna banka; Foto: Božidar Bengez/HNB

Ukupni domaći depoziti porasli su u kolovozu na mjesečnoj razini za 1,3 milijarde eura, kao odraz dobrih financijskih rezultata tijekom turističke sezone, a nastavljen je i snažan rast ukupnoga kreditiranja, ponajprije u segmentu stambenoga kreditiranja, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).

“Snažan sezonski porast ukupnih domaćih depozita u kolovozu blago je ubrzao godišnju stopu njihova rasta nakon gotovo neprekidnog usporavanja od početka godine”, istaknuto je u novom komentaru kretanja kredita i depozita HNB, dostavljenom i našem portalu.

Nakon snažnog srpanjskog rasta, ukupni su domaći depoziti u kolovozu na mjesečnoj razini porasli za 2,4 posto (na osnovi transakcija), pri čemu su poduzeća povećala depozite kod poslovnih banaka za 0,7 milijardi eura, od čega se 0,4 milijarde odnosi na oročene i 0,3 milijarde eura na prekonoćne depozite.

“Više od polovine tog rasta odnosilo se na poduzeća koja se bave djelatnostima pružanja smještaja, posebice hotelskog i sličnog smještaja te pripreme i usluživanja hrane”, istaknuli su iz HNB-a.

Kućanstva su ostvarila rast depozita od 0,6 milijardi eura, od čega se 0,1 milijarda eura odnosi na oročene i 0,5 milijardi eura na prekonoćne depozite.

www.hnb.hr
Depoziti u Hrvatskoj / Izvor HNB

Depoziti ostalih financijskih institucija, izvijestili su iz središnje banke, samo su blago porasli s obzirom na to da je rast oročenih depozita – za 0,2 milijarde eura – gotovo poništen padom prekonoćnih depozita.

Porast ukupnih domaćih depozita u kolovozu u odnosu na isti mjesec prošle godine iznosi 2,9 milijardi eura, uz ubrzanje godišnjeg rasta na 5,4 posto (na osnovi transakcija), nakon srpanjskih 5,2 posto.

Pritom je zabilježeno ubrzavanje rasta depozita stanovništva sa 7,2 na 7,5 posto i blago ubrzavanje rasta depozita nefinancijskih poduzeća s 5,4 na 5,5 posto.

Ukupni krediti u kolovozu na mjesečnoj razini porasli za 224 milijuna eura

Iz HNB-a su istaknuli i nastavak snažnog rasta ukupnoga kreditiranja, ponajprije u segmentu stambenoga kreditiranja stanovništva te u manjoj mjeri i potrošačkog, dok je rast kredita poduzećima i nadalje bio manji.

Ukupni su krediti tijekom kolovoza tako porasli za 224 milijuna eura ili 0,6 posto u odnosu na srpanj, pri čemu rast ukupnih kredita uglavnom odražava rast kredita stanovništvu, za 194 milijuna eura, od čega se 124 milijuna eura odnosi na stambene kredite, odražavajući i nadalje učinak državnih subvencija za stambene kredite, a 55 milijuna eura na gotovinske nenamjenske kredite, navedeno je u HNB-ovom komentaru.

www.hnb.hr
Krediti u Hrvatskoj, Izvor: HNB

Rast kreditiranja poduzeća, iako malo izraženiji nego tijekom srpnja, i nadalje ostaje slabiji, za 46 milijuna eura. Rast ukupnih kredita u odnosu na kolovoz prošle godine iznosio je 2,9 milijardi eura ili 8,6 posto, (na osnovi transakcija), nakon godišnjeg rasta u srpnju za 8,2 posto.

Kolovoškom ubrzanju pridonijelo je izraženije ubrzavanje rasta kredita stanovništvu, sa 6,9 na 7,6 posto.

Pritom se rast stambenih kredita ubrzao s 9,5 na 10,1 posto, a gotovinskih nenamjenskih kredita sa 6,8 na 7,4 posto. Rast kredita poduzećima blago se usporio na godišnjoj razini, s 10,8 na 10,7 posto, zbog učinka baznog razdoblja, odnosno malo snažnijega rasta kredita ovom sektoru u kolovozu prethodne godine, izvijestili su iz HNB-a.

U uvjetima snažnog rasta depozita te istodobno znatno slabijeg rasta kreditne aktivnosti u kolovozu je zabilježen rast inozemne aktive kreditnih institucija od 1,2 milijarde eura.

Najveći dio tih potraživanja od nerezidenata odnosi se na sredstva koja su domaće kreditne institucije plasirale maticama u okviru obratnih repo kredita, zaključuje se u priopćenju HNB-a.

6 Odgovora

  1. Sve se nema. Kupuju se nekretnine za keš, sprema se šuška na račune. Koji li su to imatelji novca u Hrvatskoj, gdje se skrivaju, koja im je agenda ?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari