HNB: Nova direktiva EU zabranjuje jednostrano povećanje potrošačevog prekoračenja po računu

pixabay.com
Za usklađivanje sa novom Direktivom, rok od tri godine, ilustracija Foto: Pixabay.com

Europski parlament potvrdio je Direktivu o ugovorima o potrošačkim kreditima, kojom se zamjenjuje postojeća iz 2008. godine. Novom Direktivom biće obuhvaćeno više vrsta kredita, propisana je jasnija komunikacija banaka s potrošačima i onemogućava im se da bez najave i mogućnosti obročne otplate ukidaju prava na “minuse” na računima.

Iz Hrvatske narodne banke (HNB) za Financije.hr pojašnjavaju što su noviteti i pojedinosti nove regulative za građanina.

Novom direktivom, kažu, reguliraju se pravila o potrošačkim kreditima kako bi se osigurala viša razina zaštite potrošača prilikom sklapanja ugovora o kreditu na tržištu koje se stalno mijenja naročito u uvjetima digitalizacije, te očekivanog povećanja prekograničnog odobravanja potrošačkih kredita.

„U tom smislu, u područje primjene nove Direktive uključuju se primjerice i ugovori o potrošačkim kreditima u iznosu nižem od 200 eura, ugovori o kreditu kod kojih se kredit odobrava bez kamata i bez ikakvih drugih naknada, te ugovori o kreditu prema čijim se uvjetima kredit mora otplatiti u roku od tri mjeseca, a mogu se naplatiti samo neznatne naknade. Također, prilagođavaju se zahtjevi za informacijama te se osigurava da isti odgovaraju digitalnim uređajima, a informacije o kreditima nastoje se učiniti jasnijima kako bi se izbjegla preopterećenost informacijama za potrošače“, kažu u HNB-u.

pixabay.com
Nova pravila za potrošače prilikom sklapanja ugovora sa financijskim institucijama, ilustracija Foto: Pixabay.com

Posebno se zabranjuje oglašavanje potrošačkih kredita kojim se potrošače potiče na traženje kredita, ističu u HNB-u, sugerirajući da bi to poboljšalo njihovu financijsku situaciju ili koje bi kod potrošača moglo pobuditi lažna očekivanja u vezi s dostupnošću ili troškom kredita ili ukupnim iznosom koji potrošač treba platiti.

„Uz to, a radi smanjenja broja slučajeva zavaravajuće prodaje potrošačkih kredita potrošačima koji si to ne mogu priuštiti i promicanja odgovornog kreditiranja, svako oglašavanje koje se odnosi na potrošačke kredite mora sadržavati jasno i istaknuto upozorenje kako bi potrošači bili svjesni toga da pozajmljivanje novca nije besplatno. Osim toga, Direktivom se zabranjuju prakse kojima se iskorištava ponašanje potrošača, poput vezivanja proizvoda ili unaprijed označenih polja za kupnju dodatnih usluga”, kažu u HNB-u za Financije.hr.

Također, zabranjuje se nezatraženo odobravanje kredita, uključujući nezatražene unaprijed odobrene kreditne kartice poslane potrošačima ili jednostrano povećanje potrošačevog prekoračenja ili ograničenja potrošnje po kreditnoj kartici.

Kada je riječ o ugovorima o dopuštenom prekoračenju po računu i prešutnim prekoračenjima, Direktivom je uvedena obveza vjerovnika da obavijesti potrošača o namjeravanom smanjenju ili otkazivanju prekoračenja (i dopuštenog i prešutnog) najmanje 30 dana prije stupanja na snagu tog smanjenja ili otkazivanja prekoračenja, kao i mogućnost otplate iznosa za koji je prekoračenje smanjeno ili iznosa ukinutog prekoračenja u 12 mjesečnih obroka.

Poboljšavaju se i pravila o procjeni kreditne sposobnosti potrošača, tj. njihove sposobnosti otplate kredita, te se osigurava korištenje primjerenih i proporcionalnih podataka kako bi se spriječila prezaduženost.

6 Odgovora

  1. Smatram da kolacijia SDP i Možemo možda ima bolja rješenja, živi bili pa vidjeli.

  2. Bilo bi lijepo da se svi mogu osloniti na jedan divan i ugodan život u svakom segmentu, tako da si mladi danas pod “normalno” mogu priuštiti nekretninu i normalan život.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari