EU: Nova pravila propisuju jasniju komunikaciju banaka s potrošačima  

Foto: Ono Kosuki/Pexels

Banke u Europskoj uniji morat će informacije potrošačima učiniti jasnijima, a prešutna prekoračenja po računima neće moći naplatiti odjednom i bez najave, stoji u novim pravilima koja su dio Direktive o potrošačkim kreditima kojom Europska unija usklađuje pravila za potrošačke kredite u zemljama članicama.

Europski parlament je na današnjoj plenarnoj sjednici potvrdio ovu Direktivu te će ona zamijeniti postojeću iz 2008. godine. Novom Direktivom biće obuhvaćeno više vrsta kredita, propisana je jasnija komunikacija banaka s potrošačima i onemogućava im se da bez najave i mogućnosti obročne otplate ukidaju prava na “minuse” na računima.

Prijedlog je dobio široku podršku među političkim grupama u Europskom parlamentu na sjednici u Strasbourgu, a u izvještaju koji je pripremila zastupnica Katerina Konečna traži se da banke osnovne informacije potrošačima moraju davati “jasno, sažeto i vidljivo”.

Hrvatski zastupnik Tomislav Sokol, koji je ispred Europske pučke stranke bio jedan od izvjestitelja za ovu direktivu, kao posebno važno za hrvatske građane ističe da se “radi o tome da se puno jasnije regulira” odnos banaka i potrošača ,”najviše dio koji se tiče minusa na računu”, prenosi HRT.

pixabay.com
Nova EU pravila za “minus” na računu, ilustracija Foto: Pixabay.com

„To je ono što je (hrvatska) vlada sa bankama riješila u velikoj mjeru memorandumom, ali mi sada to definiramo jednim europskim zakonom koji će biti obvezujući i neće ovisiti o dobro volji banaka“, tumači Sokol.

On kaže i kako po usvojenoj Direktivi “neće više biti moguće presudna prekoračenja naplatiti odjednom” a njihovo ukidanje „morat će se najaviti unaprijed, a naplatiti u barem 12 rata“.

„Neće se moći bez suglasnosti potrošača ni povećati minus na računu i otići eventualno u prešutno prekoračenje gdje su kamate puno veće. Novo je i da će svaki potrošački kredit morati sadržavati obavijest o mogućim štetnim posljedicama po potrošače i tako dodatno upozoriti potrošače na opasnosti prezaduženosti“, objašnjava hrvatski predstavnik u europarlamentu.

Sokol dodaje i da je studija Europskog parlamenta pokazala da je 340 milijuna računa u Europi u minusu, te da to nije problem koji se tiče samo Hrvatske.


Također ističe da je nova direktiva “prvi zakonodavni akt kojim se na europskoj razini kodificira pravo na zaborav i zaštita od diskriminacije za građane koji su preboljeli rak”, odnosno da se “zdravstveni podaci ne mogu koristiti kod utvrđivanja kreditne sposobnosti”.

„Zabranit će se i da se šalju nezatražene kreditne kartice ljudima i tako radi pritisak da sklope nekakve ugovore“, dodao je Sokol, koji je i član Odbora EP-a za unutarnje tržište i zaštitu potrošača.

Zemlje članice će imati tri godine da u svoje zakonodavstvo unesu odredbe direktive EU-a.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari