Hrvatska udruga banaka upozorava građane na lažne ulagače u kriptovalute

pixabay.com
Digitalne i kriptovalute; lustracija; Foto: Pixabay.com

U posljednje vrijeme zabilježen je povećan broj poziva prema klijentima banaka u kojem ih nepoznati pozivatelji obavještavaju o jedinstvenoj prilici za ulaganje u kriptovalute s velikim povratom za mali ulog, upozorili su u četvrtak iz Hrvatske udruge banaka.

Pozivatelj najavljuje potencijalnoj žrtvi da će joj dostaviti elektroničku poštu s poveznicom na kojoj je moguće instalirati aplikaciju i unijeti kopiju osobne iskaznice, IBAN-a i pristupnih podataka s tokena.

Također, često traži i uplatu dodatnog iznosa novca uz obećanje da će nakon toga dobiti isplatu još veće svote. Opisana situacija, naglašavaju iz HUB-a, nije prvi korak u pametnom ulaganju, već najčešće početak sofisticirane investicijske prijevare.

“Upozoravamo klijente banaka da ne odaju nepoznatim pozivateljima podatke o svojoj elektroničkoj pošti, a u slučaju da su već zaprimili elektroničku poštu da ne otvaraju poveznicu ili privitke te da odmah izbrišu takvu elektroničku poštu iz svojih pretinaca”, stoji u priopćenju HUB-a.

Odavanjem financijskih i osobnih podataka ili kodova koje generira token trećim osobama građani se izlažu značajnom riziku te se omogućava nepoznatim osobama da neovlašteno pristupe njihovom internetskom i mobilnom bankarstvu te im nanesu financijsku štetu.

Preporučaju stoga da o aktualnim vrstama prijevara građani informiraju svoje bližnje, a osobito starije članove obitelji kako bi se zaštitili od potencijalnih prijevara.

“U slučaju dodatnih pitanja, ili ako sumnjate da ste žrtva prijevare i ako ste dali bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci, a prijevaru prijavite MUP-u”, navodi HUB.

3 Odgovora

  1. Kada vide stanje mog bankovnog računa mogu me jedino nazvat da mi nešto uplate.

  2. Koliko god se govori o tome ili se upozorava uvijek netko nasjedne i izgubi silne novce. Docim netko obećava siguran prinos na burzi to mora biti odmah sumnjivo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari